Női vs férfi szájápolás: ki figyel jobban a fogaira?

A férfiaknak és a nőknek ugyanúgy szükségük van a fogaikra, ezért azt gondolná az ember, hogy egyformán odafigyelnek a megfelelő szájápolásra. Egy Manchesterben található fogászat felmérése azonban egészen mást mutat: az derül ki belőle, hogy a nők bizony sokkal tudatosabbak a témában.

A nők gyakrabban cserélnek fogkefét

Ha olvasod a cikkeinket, akkor álmodból felkeltve is tudod, hogy háromhavonta ki kell cserélned a fogkefédet. Ennek két oka van: egyrészt elkopnak a sörték, különösen akkor, ha te is notórius dörzsölő vagy. (Amiről mellesleg nem ártana leszoknod, mert nem teszel vele jót a fogzománcnak.) De egy átlagos erősségű dörzsölés is kikezdi a sörtéket, ezért negyedévente érdemes új fogkefét beszerezned.
A másik ok a sörtékben megtelepedő baktériumok, és bár fertőtlenítő szájvízben való áztatással elpusztíthatod a kórokozók egy részét, ennek ellenére hosszú távon nem tanácsos ugyanazt a fogkefét használnod.
A fogászat felméréséből az derült ki, hogy míg a nők átlagosan 92 naponta váltanak fogkefét, addig a férfiak 185 napot várnak a cserével, azaz évente mindössze kettőt „fogyasztanak” el. Vagyis a nők sokkal jobban odafigyelnek a jó szájhigiéniára.

A nők kétszer annyi időt fordítanak a szájápolásra

És a fürdőszobában eltöltött időnél is hasonló lehet az arány, talán ezért is szánnak több időt a nők a fogaik ápolására. Ha már úgyis a fürdőszobában vagyunk, azon a néhány extra percen semmi nem múlik.
A nők ezenkívül nagyobb arányban használnak elektromos fogkefét, többet költenek szájápolási termékekre, és a fogkozmetikai kezelések – mint amilyen a fogfehérítés – is népszerűbbek a nők körében, mint a férfiaknál.
Ezek után nem meglepő az a megállapítás, hogy a nők fogai egészségesebbek, már ami a manchesteri pácienseket illeti.

Én fogkefém, te fogkeféd

A felmérés során még egy érdekes kérdést feltettek a résztvevőknek: vették-e már a barátnőjük/barátjuk fogkeféjét kölcsön? Ebben is a férfiak a lazábbak, közülük tízből heten legalábbis azt vallották, hogy igen, míg a nőknél agyanez az arány csupán 26 százalék.
A felmérés eredményétől függetlenül azt javasoljuk, hogy ne felejts el 3 havonta új fogkefét venni, és ha lehet, mindig a sajátodat használd!

Scroll to Top