+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Nincs többé fogszuvasodás? Csodamolekulát fedezték fel amerikai kutatók

Hihetetlen, de igaz: az amerikai University of Alabama kutatói létrehoztak egy olyan apró molekulát, ami különleges tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását.

Hogy miképp? Lássuk a hét legszenzációsabb hírét!

Forradalmi megoldás

A birminghami University of Alabama kutatói szerint az inhibitor, vagyis a vegyi folyamatok lefolyását gátló anyag klinikai körülmények között elképesztő eredményeket ért el. A molekula ugyanis szabotálta a fogszuvasodásért legtöbbször felelős Streptococcus mutans működését, így a kórokozó nem tudta létrehozni a fogak felszínére tapadó kártékony biofilmet, ami tejsavat termel, és ami pusztítóan hat a fogzománcra.

A Scientific Reports-ban megjelent tanulmány kiemeli, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a molekulából kifejleszthető majd egy olyan orvosi megoldás, amivel a mostaninál hatékonyabb módon kezelhető, sőt, meg is előzhető a fogszuvasodás.

Bár eddig még csak patkányokon végeztek kísérletet, a kutatók kihangsúlyozták, hogy a molekulát könnyű szintetizálni, és az rendkívül hatékonyan működik.

Szükség van a megoldásra

Világszerte több mint 2,3 milliárdan szenvednek a fogszuvasodástól és annak következményeitől, ami az egyik leggyakoribb betegség a felnőttek között. Mostani tudásunk szerint a legjobb módszer a rendszeres és alapos szájápolás, valamint a gyakori fogászati kontroll.

Ezek megfelelően fel tudják venni a küzdelmet a fogszuvasodás ellen, de vannak korlátai. A fogászatok legtöbbször tüneti kezelést hajtanak végre, és csak abban bízhatnak, hogy a szuvas terület eltávolításával elejét vehetik a problémának, és megmenthetik a fertőzött fogat.

Sadanandan Velu, a University of Alabama munkatársa szerint ha elérhető lenne egy olyan megoldás, amivel közvetlenül hathatunk a szuvasodást kiváltó baktérium működésére, akkor azzal jobb eredményeket érhetnénk el

Talán a fogszuvasodás sem lenne akkor már népbetegség.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.