Hogyan csökkentheted a fogászati kiadásokat?

Fogas kérdés, igaz? És szinte biztosan nem számítottál arra, hogy erről egy fogászati rendelő blogoldalán olvashatsz majd, de megnyugtatunk: ezek releváns tippek, és mind segítenek abban, hogy a fogászati kiadásaid ne szabaduljanak el.
A most következő 5+1 tipp egyszerűen betartható, egytől-egyig gyakorlatias fogás, amivel elkerülhetők a költséges és hosszadalmas fogászati kezelések. Hogy miért hívjuk fel erre a figyelmet?
Azért, mert mi is azt szeretnénk, ha a pácienseinknél csak a legszükségesebb kezelésekre volna szükség. Nézzük a listát!

  1. Helyes és rendszeres szájápolás

Alapvetés, nem is időzünk el sokat ennél a pontnál: a helyes és rendszeres szájápolás segítségével akár élethosszig is megőrizhetők az eredeti fogak. De még legrosszabb esetben is évtizedekkel eltolhatjuk a fogpótlási folyamatokat.

  1. A legjobb szájápoló termékek

Hogy milyen szájápoló termékeket érdemes vásárolni? Nézzük:

  • Jó minőségű fogkefét (aminek puha sörtéi vannak, és azokból is jó sok).
  • Jó minőségű, megfelelő alapanyagokat tartalmazó fogkrémet. Kerüld a fehérítő hatásúnak mondott termékeket, ne csak az íz alapján válassz, és keresd a magasabb árkategóriát. Ez egy olyan befektetés, ami megtérül. Érdemes magas flouridtartalmú fogkrémet használni, mert ezeknek jelentős a fogszuvasodásgátló hatása, és ügyelni kell arra is, hogy van-e valami speciális problémád (fognyaki érzékenység, ínygyulladás), hiszen ezek ellen a problémák ellen is léteznek speciális fogkrémes megoldások.
  • A lényeg, hogy használd, ráadásul minden nap.
  • Szájvíz. Kúraszerűen 4-6 hétig, utána 1-2 hónap szünet. Ebből az alkoholmentes változatot keresd.
  1. A helyes technika

A helyes fogápolási technika nemcsak tisztán tartja, de óvja is fogaidat és szájüregedet. A Bass-technikáról többször írtunk már[1], de fogorvosaink is szívesen segítenek akkor, ha egy páciensnek kérdése adódik ezzel kapcsolatban.
Emiatt vezettük be a fogmosás-oktatást, amelynek keretén belül precízen végigvesszük a szájápolási teendőket, és megtanítjuk a pácienseket a helyes technikára.

  1. Rendszeres fogászati kontroll

A rendszeres fogászati kontroll lényegében egy ellenőrzés, amikor a fogorvos alaposan megvizsgálja fogaid állapotát, és keresi az esetleges problémákat, legyen az rejtett szuvasodás vagy ínygyulladás.
Hogy mi a rendszeres fogászati kontroll előnye? Az, hogy a kisebb-nagyobb gondokat időben észre lehet venni a segítségével, ezáltal még időben el is kezdhető a szükséges kezelés. Ami ezáltal nemcsak olcsóbb, de kevesebb kellemetlenséggel is jár majd.

  1. Magánegészségügyi biztosítás

A magánegészségügyi biztosítás lényege, hogy a páciens egy havidíjért cserébe lefedettséget kap a váratlan esetekhez, legyen az bármilyen orvosi vizsgálat vagy beavatkozás a magánszektorban.
A szolgáltatók csomagjában szerencsére a fogászati ellátás is megtalálható, így a legtöbb beavatkozásért nem kell külön fizetni, ha azt az általad kiválasztott csomag tartalmazza.
+1: A fogkő-eltávolítás tényleg szükséges
Elhangzott már páciensünk szájából a kérdés: „A fogkő-eltávolításra tényleg szükség van?”
Bár az illető nem mondta ki, szinte biztosak voltunk abban, hogy ő azt hitte, a professzionális szájhigiéniás kezelés csupán a fogászatok egyik becsapós fogása, amire valójában nincs is szükség. Régen se csinálták, most miért lett hirtelen olyan fontos?
Eláruljuk: azért, mert a fogkő előbb-utóbb mindannyiunk fogazatán kialakul, és az nemcsak egy esztétikai probléma. Az el nem távolított fogkő idővel megtámadja a foghúst, gyulladást vált ki, a gyulladás roncsolja a fog tartószöveteit, így az érintett rágószerv kilazul, majd ki is esik.
Valóban, régebben nem távolították el a lerakódott fogkövet (legalábbis úgy nem, ahogy ma). Sajnos, látjuk is az eredményét az idősebbek fogain. Érdemes hát mindig gondoskodni a professzionális szájhigiéniás kezelésről.
Ez az 5+1 tipp tökéletesen alkalmas arra, hogy csökkentsd a fogászati kezelések költségeit. Ha te is betartod, nem kell a nagy kiadásoktól félned.
[1] https://www.dunadental.hu/tenyleg-nem-tudunk-fogat-mosni/

Scroll to Top