Négymilliárd dollárt spórolhatunk a cukormentes rágóval?

A rágó a jó, a cukor a rossz!
Régóta tudjuk: a cukormentes rágó nemcsak, hogy nem károsítja a fogainkat, de még meg is védi azokat. Sőt, a cukorpótlóval ízesített finomságok a fogszuvasodást is segítenek megelőzni.
Tényleg ilyen veszélyes a cukor, teszi fel a legtöbb páciens a kérdést. Igen, hangzik a válasz, bár fogainkra nem is maga az édesítő, hanem a foglepedékben megtelepedő baktériumok jelentik az igazi veszély, amelyek a cukor lebontásakor zománcunkra veszélyes savat termelnek.
De nem akkor, ha étkezés után bekapunk egy cukormentes rágót.
A cukorpótlók antibakteriális hatásúak
A rágókban használt cukorpótlókról kiderült, hogy nem idéznek elő káros savtermelődést, és antibakteriális hatásúak, vagyis használatuk nem okoz fogszuvasodást.
Mit gondolnak erről a páciensek? Szerencsére egyre többen vásárolnak ilyen terméket, és az IEHE (Institute of Empirical Health Economics) előrejelzései szerint ha ilyen ütemben bővül a kereslet, akkor világszerte 4,1 milliárd dollárt spórolhatnak a páciensek.
Természetesen azzal, hogy ezt a pénzt nem kell feleslegesen kezelésekre (tömésre, gyökérkezelésre és társaira) költeni. És ehhez elég csak naponta egy cukormentes rágót fogyasztanunk.
A rágózás jótékony hatásai
Az IEHE szerint Európában a páciensek 1,1 milliárd dollárt takaríthatnak meg a jövőben ezzel a „módszerrel”, és azoknak is érdemes elgondolkodni a cukormentes rágó fogyasztásán, akik eddig ódzkodtak ettől a szokástól.
Hogy miért? Azért, mert a rágózás növeli a nyáltermelést, ami pedig segít a fogakra lerakódott lepedék megtisztításában, valamint lemossa és semlegesíti a fogak zománcára veszélyes savat.
Szakértők szerint azzal, ha étkezés után 20 percig cukormentes rágót fogyasztunk, jelentősen lecsökkentjük a fogszuvasodás esélyét, ezért érdemes bekapni egy ilyen finomságot, ha például nem tartózkodunk fogkefe és fogkrém társaságában (mondjuk ebédidőben).
Persze a cukormentes rágógumi önmagában nem elég a szép és egészséges fogak eléréséhez: hogy mosolyunk tökéletes és ép legyen, gondoskodnunk kell a megfelelő szájhigiéniáról, valamint a rendszeres fogászati kontrollról.

Scroll to Top