A nanotechnológia a szájsebészetet is átalakíthatja

A legtöbb ember már attól is fél, ha csak az éves fogászati szűrésre kell elmennie, hát még ha egy nagyobb szájsebészeti beavatkozás vár rá! Mert hiába kíméletes az eljárás, kisebb-nagyobb kellemetlenségek mindig lesznek, és ez sokakat tart vissza még a szükséges műtétektől is.

Talán ezért is foglalkoztatja a tudósokat, hogyan lehetne csökkenteni a fájdalmat és a gyógyulási időt egy-egy szájsebészeti beavatkozás után. Egy csoport nemrégen a nanotechnológiát hívta segítségül, és úgy tűnik, hogy bíztató eredményeket értek el a területen.

A fogszabályozás néha nem is olyan egyszerű

A fogszabályozást ma már egyre többen választják a kusza fogsor megregulázására, köztük szép számmal felnőttek is. Előfordul azonban, hogy a fogak annyira rosszul helyezkednek el egymáshoz képest, hogy a fogszabályozó felhelyezése előtt el kell vágni a fogíny alatt elhelyezkedő kollagénszálakat.

Mivel ez a beavatkozás invazív, ezért vannak, akik a fájdalomtól félve nem vállalják a műtétet, és így a szabályos fogsorról is lemondanak.

A nanotechnológia a szájsebészetben is segíthet

A tudósok nemrégen a nanotechnológia terápiás célokra történő hasznosítása felé indultak el. Tanulmányok már készültek arról, hogyan alkalmazhatóak a liposzómák – amik nem mások, mint üres, nanoméretű hólyagocskák – gyógyszeradagoláshoz.

A kollagenáz enzimek potenciálisan képesek lehetnek a fogakat a csonthoz kötő rostokat sebészkés nélkül átalakítani, ám eddig adódott egy apró nehézség: nem tudták, hogyan lássák el az enzimeket liposzómákkal. Avi Schroeder és munkatársai olyan liposzómákat szerettek volna kifejleszteni, amik képesek kollagenáz enzimeket szállítani, és ezáltal célzott nanosebészeti beavatkozásokat végezni.

A csapatnak végül sikerült kifejlesztenie olyan liposzómás nanorészecskéket, amik kollagenázt tartalmaznak, és a tudósok patkányokon már el is végezték az első, nagy reményekkel kecsegtető teszteket. Amikor a liposzómákat a fogíny alá helyezték, a kollagenáz kiáradt a részecskékből, amit a fogban is megtalálható kalcium aktivált, a folyamat eredményeként pedig meggyengültek a kollagénrostok, így a fogszabályozó már könnyebben mozdíthatja el a fogakat.

Az új metódussal gyorsabb lehet a gyógyulási idő, és maga a fogszabályozás is jóval hamarabb végbemegy.

Scroll to Top