Mennyi idő alatt készül el egy fogtömés?

Egy sérült vagy szuvas foggal érdemes minél előbb orvoshoz menni, hogy a problémát a lehető legkisebb beavatkozással meg lehessen szüntetni. Minél kiterjedtebb ugyanis a szuvasodás, vagy hétköznapi nyelven minél nagyobb a lyuk, annál több időt vesz igénybe a betömése: tovább tart a megrongálódott, szuvas rész eltávolítása, de a tömőanyag behelyezése is.

Mennyi idő kell a fog betöméséhez?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű válasz. Ha valaki mindenképpen ragaszkodik egy konkrét számhoz, akkor azt mondanánk neki, hogy egy fogtömés átlagos ideje 30 perc. Persze előfordulhat, hogy nem lesz ennyi, mert a szuvas rész kicsi, de az is megeshet, hogy olyan mértékben roncsolt a fog, hogy egy inlay/onlay betétre lesz szükség, ami viszont többszöri látogatást igényel a rendelőbe a pácienstől.

Ezt az utóbbi esetet semmiképpen nem szabad megvárni, mert nem csak időben igényel több ráfordítást, de anyagilag is, ráadásul ekkor már túl nagy mennyiségű foganyagot kell eltávolítani.

Mitől függ, hogy mennyi ideig tart a fogtömés folyamata?

1. A szuvasodás nagyságától: ez a pont viszonylag egyszerű, hiszen nem nehéz belátni, hogy minél kisebb a szuvasodás mértéke, annál egyszerűbb a feladat, és annál előbb elkészül a tömés.

2. A tömőanyag fajtájától: bár az amalgámot ma már egyre ritkábban használják, az azzal végzett fogtömés előbb elkészül, mint a modern, a saját fogak színéhez teljes mértékben illeszkedő kompozit fogtömések.

Miért? Azért, mert a kompozit tömést az orvos rétegenként helyezi be a megtisztított üregbe, majd minden egyes réteget külön megszilárdít, ami teljesen logikusan tovább is tart. Ezenkívül a rágófelületet is ki kell alakítani a helyes rágás érdekében, illetve a köztes műveletekről se feledkezzünk meg, mint a lyuk belsejének speciális kezelése, vagy az előkészítő lépések.

Amennyiben inlay/onlay betétekről van szó, a művelet kissé meghosszabodik, mert ezeket a betéteket előzetes mintavétel után egy fogtechnikus készíti el, amit egy új találkozón ragaszt be a fogorvos.

3. A probléma nagyságától: ha egy beteg fogról kiderül, hogy gyökérkezelni kell, az a fogtömés időtartamát is kitolja. Menet közben a páciens ideiglenes tömést kap, majd ha a fogorvos a gyökérkezelés végeztével mindent rendben talál, akkor készíti el a végleges tömést. Bár itt nem arról van szó, hogy magának a tömésnek az ideje lesz hosszabb, azért jó, ha a páciens tudja, mire számíthat ilyen esetekben.

A részleges fogsor jelenlegi kedvezményes ára: alsó vagy felső fogsor esetén 53.900 Ft. Alsó és felső együtt 99.900 Ft.

Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra:

[contact-form-7 404 "Not Found"]

A fogtömés első lépése az érzéstelenítés. Ettől sokan tartanak, pedig nincs miért, mert már az érzéstelenítést is egy érzéstelenítés előzi meg, így a tűszúrás csupán egy kellemetlen, nyomó érzés lesz.

Miután az érzéstelenítő kifejti a hatását, a szuvas részek eltávolítása következik fúróval vagy lézerrel, illetve az üreg teljes megtisztítása a baktériumoktól, és az esetlegesen az üregben maradt törmeléktől. Talán ezt a részt utálják a legtöbben a fúró hangja miatt, de szerencsére túlélhető.

Ha ezzel a művelettel végzett a fogorvos, a tömés behelyezése előtt fertőtleníti az üreget, a belső felszínét pedig speciális anyaggal kezeli, hogy a tömőanyag jobban megtapadjon rajta.

A fogtömés egy kevéssé ismert fázisa az alábélelés. Ez lehet gyógyszeres, amire nagyon mély szuvasodások esetén van szükség, és a fogszövet regenerálódását szolgálja. Normál esetben az alábélelés célja az, hogy legyen egy biztos alapja a tömésnek, és hogy szigeteljen.

Ezután következhet a tényleges tömés. Az egyszerűség kedvéért maradjunk az esztétikus, kompozit tömőanyagnál: az orvos rétegenként felviszi az anyagot, és ugyancsak rétegesen fénnyel meg is szilárdítja azt.

Az utolsó lépés a rágófelület kialakítása és a polírozás, ami nem csak esztétikai kérdés, de a harapás minősége is múlik rajta. Itt előfordulhat, hogy harapási próba után – amihez egy kék lapocskát használ a fogorvos – még alakítani kell a fog felszínén, mert túl magas a tömés.

A regenerálódás, gyógyulás egyéntől függően néhány napot vesz igénybe, ami után ismét felszabadultan mosolyoghat a páciens, és gondtalanul élvezheti a kedvenc ételeit-italait.

Fényre kötő esztétikus tömés már 15.000 forinttól.

Jelentkezzen be most ingyenes konzultációra:

[contact-form-7 404 "Not Found"]
Scroll to Top