Mutasd meg, hány fogad van, megmondom, meddig élsz!

A várható élettartam a fejlett világban folyamatosan nő, hiszen javul az egészségügyi ellátás – ma már rengeteg olyan betegséget tudnak gyógyítani, amit régebben nem –, az egészséges életmód is egyre nagyobb hangsúlyt kap, illetve a szűrővizsgálatok is fontos szerepet játszanak a megelőzésben.
Tudósok azt is vizsgálták, hogy vajon van-e összefüggés a meglévő fogak száma és a várható élettartam között, és azt találták, hogy igen.

A meglévő fogak száma utalhat a várható élettartamra

A fogak elvesztését számtalan tényező okozhatja a rossz szájhigiéniától egészen a különféle krónikus betegségekig. De a genetikai tényezők, az életmód – ide tartozik többek között a dohányzás is –, a táplálkozás, és a közelmúltban végzett kutatások szerint akár a stressz is okozhat fogvesztést.
Ha pedig mindezeket a faktorokat összerakjuk, akkor még laikusként is jól látható az összefüggés: a fogaink elvesztése olyan betegségeket jelezhet, amik megrövidítik az életet.

Minél kevesebb foga marad valakinek, annál rövidebb a várható élettartam

A kutatásokból az derül ki, hogy azok, akik 65 éves korukra már legalább 5 fogukat elveszítik, azok nagyobb valószínűséggel szenvednek például szív- és érrendszeri megbetegedésekben, diabéteszben, valamint csontritkulásban, márpedig az imént felsorolt betegségek komoly hatással lehetnek arra, milyen életkort érünk meg.
Jó hír viszont, hogy akinek 74 éves korában még a teljes fogsora megvan, az jóval nagyobb valószínűséggel ünnepelheti meg a 100. születésnapját.
A meglévő fogak száma tehát jó indikátora lehet a várható élettartamnak, ezért nem szabad félvállról venni a fogvesztést, és érdemes utánajárni az okoknak.

Fontos a rendszeres látogatás a fogorvosnál

A fogvesztés tehát számtalan, a szervezetünkben lezajló kóros folyamatra utalhat, ezért kell mindig utánajárni, hogy miért esik ki egy-egy fog. Illetve fordítva is igaz: oda kell figyelni az általános egészségre ahhoz, hogy hosszú távon megőrizzük a fogainkat.
És még valami: nemcsak a fogak, hanem az íny állapota is sok mindent elárul. Ezért is fontos rendszeresen felkeresni a fogorvost, aki a fennálló tünetek alapján javaslatot tehet egyéb egészségügyi vizsgálatokra is.

Scroll to Top