Az orális baktérium, ami felgyorsítja a vastagbélrák növekedését

A szájban rengetegféle baktérium található, jók és rosszak egyaránt. Egyes adatok szerint 700 féle törzsből épül fel a baktériumflóránk, és egy-egy ember szájában 35-70 féle kórokozó található. Ezeknek a mikrobáknak az emberi szervezetre gyakorolt hatását már régóta vizsgálják a tudósok, és most egy újabb összefüggést tártak fel.
A Columbia University College of Dental Medicine kutatói azt találták ugyanis, hogy az F. nucleatum nevű baktérium, ami többek között a fogszuvasodás kialakulásában is szerepet játszik, felgyorsítja a vastagbélrák növekedését.

Miért érdekes ez a felfedezés?

A vastagbélrák kialakulása, illetve lefolyása minden embernél más. Van, akinél gyorsabb, míg másoknál lassabb a betegség kifejlődése, ez pedig magyarázatért kiált. Vajon mi lehet az oka az eltérésnek? Milyen tényezők játszhatnak szerepet abban, hogy egyesek jóval előbb kerülnek súlyos állapotba, másoknak pedig jobbak az esélyeik?
Kutatók szerint a válasz egy olyan baktériumban keresendő, ami a dentális plakkban is megtalálható, ez a felfedezés pedig az agresszívebb vastagbélrák azonosításában és kezelésében is segíthet.

Milyen újdonságot találtak a kutatók?

A Yiping W. Han professzor által vezetett csoport azt már egy régebbi kutatásában kimutatta, hogy a vastagbélrákok körülbelül egyharmada összefüggésbe hozható az F. nucleatum nevű orális baktériummal. Ez a baktérium ugyanis egy olyan enzimet (FadA adhesin) termel, ami stimulálja a rákos sejtek növekedését.
A mostani kutatásból az derült ki, hogy a baktérium ezenkívül egy Annexin A1 nevű fehérje termelését is stimulálja, ez a fehérje pedig magához köti az F. nucleatum baktériumokat, ezáltal a tumor sokkal agresszívebb, jóval gyorsabban növekszik.
Ezután a tudósok megvizsgálták 466 vastagbélrákos páciens adatait, és azt találták, hogy akiknél magasabb volt az Annexin A1 fehérje szintje, azoknál rosszabb volt a betegség prognózisa nemtől, életkortól stb. függetlenül.
A kutatók célja, hogy az Annexin A1 fehérje biomarkerként szolgáljon az agresszív rákok kimutatásában, és szerepet kapjon a kezelésükben is.

Scroll to Top