Mit kell tudni a bölcsességfog létéről?

bölcsességfog

A bölcsességfog nem mindig a leghálásabb téma, hiszen sokaknak akad vele problémájuk. De miért is van ez a fog a szánkban? Mik azok a konkrét esetek, amik problémát okozhatnak? Cikkünkből minden kiderül!

​A bölcsességfog evolúciósan is a részünk

A maradandó fogak előtörése (a kezdeti 20 darab tejfog váltásával) 6-8 éves kortól kezdődik el és 28 darab lesz belőle. Az évekig tartó váltás végét koronázza meg a már fiatal felnőttkorban érkező, összesen 4 darab bölcsességfog.

Elődeinknek nagy szüksége volt ezekre a későn érkező fogakra, hiszen a szájápolás és az orvostudomány sem volt olyan fejlett, mint napjainkban. Így a fogazat hamar elkopott, elszuvasodott: jól jöttek a plusz fogak. Emellett fontos szerepet játszott abban is, hogy egy oldalon négy helyett hat darab fog viselte együttesen a rágás okozta terhelést. Így alaposan “megőrölte” a táplálékot, ami az emésztésre volt jó hatással.

Az evolúciónak köszönhetően azonban egyre kevésbé volt szükség a plusz őrlőfogakra, hiszen változtak a táplálkozási szokások, a száj- és fogápolás, valamint az életmóddal még a csontozat is. Ezáltal az alsó állkapocs keskenyebb lett, így már a bölcsességfogaknak is kevesebb hely maradt.

​Milyen fogászati problémákkal szembesülhetünk?

A fenti evolúciós változásnak köszönhetően a bölcsességfogak sem mindig fejlődnek úgy, ahogy kellene. Milyen lehetőségek vannak? A problémás eseteket a felsorolás után részletezzük.

1. Nem fejlődik ki a bölcsességfog.

2. Nem tör elő és nincs probléma.

3. Nem tör elő, de problémás.

4. Részben tör elő.

5. Előbújik problémamentesen.

6. Előbújik, de probléma van vele.

​Nem tör elő, de problémás a bölcsességfog

Előfordulhat, hogy a fog a lágyszövetben marad, tehát nem bújik elő. Érdemes azonban egy röntgenfelvétellel ellenőriztetni, hogy a megfelelő irányba növekszik-e. A bölcsességfog ugyanis képes akár oldalirányban is elindulni, így láthatatlan módon “tolhatja arrébb” akár az egész fogívet. A fog ugyanis nekifeszül a mellette lévő fog gyökerének és nyomja azt.

​Részben tör elő a fog

Habár jó irányban növekszik a bölcsességfog, a helyhiány miatt azonban a növekedése megáll, így a kint lévő rész nehezen tisztítható az íny közelsége miatt. Ez pedig könnyen vezethet lepedékességhez, a baktériumok elszaporodásához, fogkövességhez, szuvasodáshoz és akár az íny és a fog gyulladásához is.

Amennyiben fájdalmat észlelünk, úgy érdemes minél hamarabb fogorvoshoz fordulni. Komolyabb esetekben ugyanis a nyirokcsomók duzzanata mellett előfordulhat a szájzár vagy a száj összezárásának a nehézsége is.

​Előbújik, de probléma van vele

Amennyiben nem megfelelő szögben bújik ki a bölcsességfog, úgy további problémákat okozhat a fogíven. Míg az elő nem bújt bölcsességfog a felszín alatt tolja el a fogívet, úgy ebben a helyzetben a felszínen teszi ugyanezt.

Amennyiben rossz szögben nő, úgy rádőlhet az előtte lévő fogra és szuvasodást okozhat a nehezebb hozzáférhetőség miatt. Ha viszont oldalirányban növekszik, akkor a fogív szintén összetorlódhat és meg is sérülhet a különféle mechanikai behatások miatt. Emellett az állcsont és akár az idegek is károsodhatnak.

​Mit tehetünk?

Érdemes a bölcsességfog növekedésének első fázisában röntgenképet készíttetni, és átbeszélni a lehetőségeket egy fogorvossal. A bölcsességfogat ugyanis nem minden esetben kell eltávolítani, viszont probléma esetén érdemes minél előbb.

A Duna Dental-nál szakértő fogorvosok és szájsebészek várnak minden kedves pácienst! Az ingyenes fogászati szűrésen átbeszéljük a teendőket, így nem marad egyedül a problémájával!

Scroll to Top