Miért ajánlott az all-on-4 fogsor?

fogsor

A fogsor teljes elvesztése idővel elérkezhet, hiszen a kor előrehaladtával a szervezet már nem képes beépíteni a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot. Ezáltal a csontozat meggyengülhet és a fogak is kieshetnek.

A mai, modern technológia már lehetővé teszi a tökéletes és esztétikus fogsor megalkotását még akkor is, ha az összes fogat elvesztette. Legyen szó balesetről, betegségről vagy akár elhanyagolásból eredő fogvesztésről – fix megoldással érkezünk a teljes foghiány pótlására!

Miért fontos az alapos rágás és mi a probléma azzal, ha nem rágunk?

A teljes foghiány akár egy, akár mindkét íven igen zavaró lehet. A páciens nem tudja megrágni az ételt, ezzel pedig további egészségügyi problémákkal is szembesülhet. Nem beszélve a foghiány miatt fellépő az önbizalom csökkenéséről.

Már a rágás során elkezdődik az emésztés, a nyál ugyanis igyekszik alkotóelemeire bontani a megőrölt falatokat. Így megindulhat a tápanyagok kivonása az ételből, illetve a szénhidrát és a keményítő előemésztésével a hasnyálmirigy munkáját is segíthetjük. Miután lenyeltük a falatot, további feladatok várnak az emésztőrendszerre. A táplálék alapos megrágása elősegíti a már említett hasnyálmirigy, illetve a vékonybél, a vastagbél, a máj és a gyomor munkáját. A gyomornak szüksége van arra, hogy már egy előpépesített táplálékot kapjon, különben nehéz munkát kell végeznie.

Amennyiben nem rágjuk meg a falatot, úgy a hasunk is megfájdulhat. Az emésztőnedvek ugyanis nem jutnak hozzá a táplálékhoz úgy, ahogyan kellene. Ez pedig erjedést, illetve rothadást vonhat maga után a tápcsatornában, ami miatt gázok keletkeznek. Emiatt alakulhat ki a puffadás, a reflux és a hasfájás is! Rosszabb esetben pedig bakteriális fertőzés is kialakulhat a bélben. Tehát fontos, hogy a fogsor jól funkcionáljon!

Hogyan kell elképzelni az all-on-4 rendszert?

Az all-on-4 rendszer képes akár mindkét fogívet pótolni úgy, hogy a fogsor fixen rögzül. Tehát ugyanúgy tisztítható és ugyanúgy viselkedik, mintha meglenne a saját fogsor. A rögzítését négy darab implantátummal lehet megoldani, ennek megfelelően szükséges a pontos felmérés és a megfelelő kezelési terv.

Az implantálás ma már igazán kiforrott és hatékony módszer, így nem kell félni tőle. Emellett teljesen fájdalommentes, viszont fontos betartani a műtét után javasolt tényezőket. Ilyen például a megfelelő szájhigiénia fenntartása (főleg a gyógyuló műgyökér környékén), illetve a dohányzás kerülése. Amennyiben minden rendben van, úgy a titánium implantátum pár hónapon belül gyógyultnak minősíthető. Ekkor kerülhetnek rá a felépítmények és a csavarhelyek, amik a fogsor rögzítését lehetővé teszik.

Csontvesztés, csontpótlás?

Csontvesztés okozta a fogak elvesztését? Tévhit, hogy csak csontpótlással oldható meg az implantálás! Az all-on-4 technológia lehetővé teszi a beültetést akár kisebb csontsűrűség esetén is. A döntött szögben elhelyezett műgyökér ugyanis sokkal stabilabban és terhelhetőbben helyezkedik el a csontban.

Mint azt már olvashatta a fentebbi bekezdésben, a rágás igazán fontos része az emésztési problémák megelőzésének. Ezért érdemes minél hamarabb visszaállítani a fogazat épségét – akár fogpótlással is. Az all-on-4 rendszer pedig megoldhatja a rágással kapcsolatos problémákat!

Bejelentkezne a Duna Dental által nyújtott fogpótlásra? Tegye meg online vagy telefonon és élvezze újra a teljes fogsor örömét!

Scroll to Top