Mit jelent a fluorózis, mi az a fluorid?

fluorid

Az emberi szervezet jó barátságok ápol bizonyos kémiai anyagokkal, azonban a legtöbb esetben érdemes az arany középúton maradni. A hiány éppúgy kockázatos, mint a túladagolás. De mi az a fluorózis és mit kell tudni róla?

​Kell egyáltalán a szervezetnek a fluorid, vagy ez csak egy marketingfogás?

A fluorid a természetes tápanyagainkban is jelen van, mint például az ivóvízben, bizonyos teafajtákban, a tengeri halakban és a növényekben is. Azonban ezt nem az adott állatok vagy növények állítják elő, hanem a vízben és a talajban oldott állapotban található meg.

Amikor a tudósok évtizedeken át vizsgálták a fogszuvasodást előidéző vagy éppen megakadályozó tényezőket, akkor rájöttek valamire. Méghozzá arra, hogy azokon a területeken, ahol az ivóvíz több fluoridot tartalmazott, ott a szuvasodás is enyhébben jelentkezett. A fluorid ugyanis csökkenti a szénhidrát-lebontó baktériumok okozta savas közeg hatását, ezzel segítve a fogzománc épen maradását.

Fluoridot ugyanis a fogazat és a csontozat is tartalmaz, mégpedig hidroxiapatit és fluorapatit ásványként. Azonban óvatosan a fluoriddal, mert nem megfelelő alakban akár mérgező is lehet! Ezért fontos, hogy lehetőleg csak a megfelelő forrásból szerezzük be a fluoridos készítményeket. Ilyen biztonságos források például az ásványvizek, ivóvizek, fluoridos fogkrémek.

​A fluorid hasznossága és hiánytünetei

A fluor tehát alapvetően megtalálható a fogazatban és a csontozatban, valamint az alapvető táplálékainkban. Nem véletlenül, hiszen a hidroxiapatit felel a mechanikai szilárdságért, azonban ez az anyag sajnos nem éppen kopásálló.

A fogzománcban lévő fluoridapatit azonban teljesíti ezt a követelményt is, de ez sem tarthat a végtelenségig a kor előrehaladtával és az életmóddal. A tápanyagokkal és fluoridos készítményekkel bevitt fluorid azonban képes beépülni a kikopott fluoridapatit és hidroxiapatit helyére, ezzel növelve a fogzománc védekezőképességét és stabilitását.

Ha pedig elkanyarodunk egy kicsit a fogaktól, bizonyos tanulmányok szerint a megfelelő fluoridszintnek köze lehet az infarktus és a különféle daganatos megbetegedések megelőzésében.

Hiánytünetei között azonban felfedezhető az erősebb szuvasodási hajlam, illetve a csontok törékenysége is Azonban hazánkban nem jellemző a fluoridhiány, ha valaki választékosan táplálkozik.

​Mitől alakulhat ki fluorózis és miért baj ez?

A magasabb fluorid-koncentrációjú ásványvizek túlzott fogyasztása túladagoláshoz vezethet. Nem kisebb szerepe van még a fluoridos szájápolási termékek túlzott használatának, főleg, ha a két tényező együttesen történik.

Ebben az esetben észrevehető a fogzománc elszíneződése. Ekkor fehér vagy barna foltok és csíkok jelenhetnek meg a fog felszínén, ami sajnos nem visszafordítható. Emellett jellemző tünet a fogak felszínének érdesedése és eldurvulása, ami miatt egyre nehezebb megfelelően tisztán tartani a fogakat.

A fentieken kívül több egészségügyi problémát és rendellenességet is a fluorid túlzott beviteléhez kötnek a szakemberek. Ilyen például a hiperaktivitás, a depresszió vagy később a demencia kialakulásának lehetősége, az ízületi megbetegedéseket és a pajzsmirigy aktivitásának csökkenését is erre a számlára írhatjuk.

Azonban aki nem viszi túlzásba a fluoridtartalmú készítmények és a fluoriddal dúsított ásványvíz bevitelét, annak nem kell félnie sem a hiánytól, sem a túladagolástól. Ha szeretné átvizsgáltatni fogai állapotát egy ingyenes szűrésen, várjuk szeretettel a Duna Dental budapesti rendelőjében!

Scroll to Top