Milyen hatása van a kávénak a fogakra?

sárga fogak

A kávé a mindennapok frissítője: Az íze felér egy kellemes ízélménnyel, de egy fáradtabb órában is igazi élénkítő számunkra. De mit okoz ez a naponta akár többször is előkerülő szokás? Mitől jönnek létre a sárga fogak? Cikkünkben utánajárunk a pozitív és a negatív hatásoknak!

​Vegyük először a kávé pozitív hatásait!

Egyik fő összetevője a koffein, ami nemcsak a kávéban található meg, hanem a különféle teákban, kakaóban, csokoládéban, szénsavas energiaitalokban és sportitalokban is. A koffein jó hatással lehet az alacsony vérnyomásban szenvedők fejfájására, gyengeségérzetére és koncentrációjára. Emellett természetesen sokan fogyasztják az aromás italt az éberség növelésére vagy éppen kedvtelésből is.

A kávé másik összetevője a trigonellin, ami igazán fontos szerepet tölt be fogaink életében anélkül, hogy tudnánk róla. Ez az anyagcseretermék ugyanis képes meggátolni a fogszuvasodásban nagy szerepet játszó Streptococcus mutans baktérium kapcsolódását. Méghozzá úgy, hogy a fogzománcot ellenállóvá teszi, így a baktérium nem képes letapadni a fogfelszínen. A fekete kávé fogyasztásával nemcsak ez a hatás érvényesül, hanem a baktérium által termelt savak mértéke és a plakk mennyisége is csökkenhet.

​Sárga fogak? Mik a negatív hatások?

A magas vérnyomásban küszködők számára a vérnyomás megemelésével különféle kellemetlen tünetek is előjöhetnek. Emellett negatívan hathat a vesékre, az idegrendszerre, de akár az emésztésre is. Továbbá szerepet játszhat a sárga fogak kialakulásában is: Jellemzően a sárga fogfelszín és a barnás fogkő-lerakódások figyelmeztetnek a problémára.

Amennyiben erős kávéfogyasztók vagyunk, úgy érdemes visszavenni a mennyiséget. A túlzott koffeinbevitel hatására ugyanis gyengülhet a fogzománc szerkezete, ami szintén szuvasodáshoz vezethet. A kávé nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem a stressz szintjét is. Emiatt pedig akár fogcsikorgatás is lehet az eredmény, aminek következményeképpen fejfájás, fogfájás, vagy a fogak kopása miatt később fogászati problémák is kialakulhatnak.

A kávé hatással van a sárga fogak mellett a nyáltermelésre is, ami miatt kevésbé lesz képes a szájüreg az öntisztulásra. Ez pedig azt jelenti, hogy a nyál nem elégséges arra, hogy “leöblítse” a szuvasodást okozó lepedéket és az azon megtelepedő baktériumokat.

​Mit lehet tenni a káros hatások és a sárga fogak ellen?

Az első és legfontosabb teendő a koffein bevitelének csökkentése. Ez elérhető a kávé mennyiségének redukálásával és a más koffeintartalmú ételek és italok összehangolásával. Emellett fontos a megfelelő mennyiségű víz bevitele, hiszen ezzel segíthető a nyáltermelés.

Amennyiben a kávé hatására sárga fogak észlelhetőek, úgy nem szabad házilag kezelni a problémát. Habár számos praktika létezik, azonban többségükkel pont az ellenkező hatást érhetjük el. Az egyetlen, de csak kissé hatékony módszer a fogfehérítős fogkrém használata, de fogászati rendelőkben már igénybe vehető a fogfehérítés is.

A Duna Dental rendelőjében is elérhető a fogfehérítés szolgáltatás, ahol a fogakat nem károsító technológiával varázsoljuk fehérebbé a fogait! Ez a megoldás pedig nemcsak ideig-óráig tart, ahogyan a fehérítős fogkrém hatása, hanem a megfelelő szokások kialakításával akár hosszabb távon is élvezhető a hatása.

Scroll to Top