Kulturális különbözőségek: A japán trend

A szépség megítélés kérdése, ám ha a fogainkról van szó, általában egyöntetű a vélemény: Legyen ápolt és rendezett. Ha megnézünk egy magazin borítóját ragyogó mosolyú, tökéletes fogsorú arcok kacsintanak vissza ránk. Számunkra fontos, hogy a fogak ápoltan nézzenek ki ne álljanak hézagosan egymás mellett és természetesen egy sorban álljanak. Ha valamelyik fogunk nem a helyén nő ki, azt már kisgyermekkorban korrigáljuk egy fogszabályzóval.
Japánban a legújabb őrület lényege a sorba nem illeszkedő szemfog (vagy itthon vámpírfognak is nevezik,kiemelése. Igen. Ezt a jelenséget „yaeba”-nak nevezik.
 
Yaeba alatt tehát azt a szemfogat kell érteni, ami sokszor gyermekkorban nem a megfelelő helyen nőtt ki. Amit itt nálunk hatalmas kínok árán sikerült helyre hozni, az most Japánban virágkorát éli. A japánok ugyanis bájosnak találják az ilyen fogsort. A japán férfiak kifejezetten bájosnak találják az ilyen fogsorral rendelkező hölgyeket. De miért?
 
Elmondásuk szerint így a hölgyek gyermekibbnek néznek ki és ez bájossá teszi őket. A trend odáig jutott, hogy beavatkozó műtéteket végeznek a fogsor mesterséges eldeformálásáért.
Sőt, Tokióban van egy fogászat, ahol a pácienseknek mesterségesen építenek „vámpírfogakat”. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a páciens fogára húznek egy „műfogat”, amit bármikor levehet, ha nem tartana rá igényt. Ezek a mesterséges eljárások kb. 400 dollárba kerülnek, ami átszámítva kb. 115 000 Ft.
 
A trend erejét az is bizonyítja, hogy lányeggyüttesek mutatják büszkén ferde fogaikat az eljárás népszerűsítése érdekében.
 
Itt bemutatunk egy videót, ami Japánban ezt a fajta mesterséges eljárást reklámozza.

Scroll to Top