+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Meghökkentő tények fogainkról a világ minden tájáról.

 

A következőkben 12 érdekességet osztunk meg a rágószerveinkről.

1. A napi kétszeri fogmosás csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

2. Testünk legerősebb anyaga a fogzománc.

3. Régen a japán fogorvosok puszta kézzel távolították el a rossz fogat.

4. A középkorban azt gondolták az emberek, hogy a fogfájást a „fogszú” okozza, ami keresztülrágja magát a fogakon. (Valószínűleg innen ered a fogszuvasodás szavunk.)

5. Amerikában minden második ember a mosolyt tudja legjobban tárolni az emlékezetében. (Kiegészítésként: az amerikaiak sokkal többet mosolyognak, hiszen ez beléjük van nevelve. Nem így Magyarországon, amikor ha valaki feltűnően mosolyog, és megkérdezik, hogy „mit mosolyog”, vagy a „vigyorog, mint a vadalma/tejbetök stb…” jelző is ismert valószínűleg. )

6. A mexikóiaknál nem a fogtündér, hanem a fogegér jön el a tejfogakért, amit a kisgyerekek a kihullás után általában a párnájuk alá tesznek.

7. Régen a kínaiak pergamenpapírral tekerték körül a fájós fogaikat. Ezeken a papírokon általában imák, varázsigék álltak. Ők abban hittek, hogy ezzel a módszerrel enyhül a panaszuk.

8. Csak Amerikában évente 53 millió liter fogkrémet adnak el. Viszonyításként: ez a mennyiség körülbelül 30 olimpiai úszómedencét töltene ki.

9. A „tejfog” megnevezés Hippokratésztől származik, aki biztos volt benne, hogy ezek a fogak tejből készültek.

10. Az emberek 60%-a tud azzal büszkélkedni 65 éves kor felett, hogy megvan minden csontfoga.

11. Az ókori Rómában az átlagpolgárok vizelettel fehérítették a fogukat. (El se merjük képzelni, milyen lehetett az eredeti fogszínük).

12. Az USA-ban néha rendkívül érdekes törvényekre bukkanunk. Lássunk egy példát: Road Island államban például tilos szombaton fogkefét eladni.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.