Miért kell a körhídhoz minimum 6-8 implantátum?

Teljes fogatlanság esetén egy 12-14 tagú fém- vagy cirkonvázas körhídhoz minimum 6, de inkább 8 implantátumra van szükség. Hogy miért pont ennyire, és hogy miért nem lehet kevesebbel megoldani a fogpótlást, az sokakban felmerül kérdésként. De gondolj csak a saját fogakra kerülő hídra: ott is problémát okoz, ha túl nagy a távolság a fogpótlást tartó fogak között.

Ugyanez igaz az implantátumokra is. Vagyis van egy minimális műgyökér mennyiség, ami alá nem lehet menni, különben statikai problémák merülhetnek fel, és nem lesz elég stabil a híd.

Most akkor 6 vagy 8 implantátum kell?

Mivel árban egyáltalán nem mindegy, hogy állcsontonként 6 vagy 8 implantátumot kell beültetni, ezért nézzük meg, mi a „baj” a 6 műgyökérrel, és miért van szükség arra a négyre pluszban (állkapcsonként 2-2-re).

A 6 implantátumra készített körhíd tulajdonképpen egy teljesen elfogadott megoldás, ráadásul gyakran nem is az ár miatt döntenek emellett a páciensek. Megesik, hogy a csontállomány már nem elég 8 műgyökérhez, a 6 viszont még megoldható, vagyis a szükség hozza ezt a verziót. A probléma ebben az eseteben az, hogy a 2-2 leghátsó implantátumra túlságosan nagy terhelés esik, akár a normális 2-3-szorosa is, hiszen ezek tartják a hídban lévő fogak többségét.

Eközben pedig 4 implantátumon „ülnek” az első fogak, ami statikailag nem éppen a legideálisabb. Ehhez még vegyük hozzá azt az eshetőséget is, hogy a 6-ból 1 műgyökér nem épül be. Ezzel a fejleménnyel még akkor is számolni kell, ha egyébként igen ritkán történik meg. Ha azonban mégis bekövetkezik a legrosszabb, máris csak 5 implantátum marad, erre viszont a híd már nem tehető fel.

A 8 implantátumnak több előnye is van: egyrészt ennyi műgyökérrel egyenletesebb lesz a terhelés, másrészt, ha az egyik esetleg mégis kilökődik, akkor is marad elég a fix fogpótláshoz.

És miért nem elég csak 4 implantátum?

Sajnos körhíd nem készíthető 4 „hagyományosan” beültetett implantátumra, mert ennyi műgyökér ezt a fajta fogpótlást nem képes megtartani.

Léteznek 4 implantátumos megoldások, mint amilyen például a stégprotézis, vagy az úgynevezett All-on-4. Ez utóbbi azonban egy viszonylag kockázatos beavatkozás, és nem is alkalmazható mindenkinél. Sőt, árban sem feltétlenül lesz kedvezőbb, mint akár 8 implantátum beültetése.

Scroll to Top