Milyen a jó fogkrém?

A fogkrém története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza, bár ma már inkább csak mosolygunk a régmúlt időkben használt összetevőkön. Az égetett tojáshéjtól a zúzott csontokon át sok különös anyag került ezekbe a „fogpasztákba” – az 1940-es évekig például szappant is tartalmaztak.
Ma már természetes, hogy a fogaink tisztításához használunk valamilyen pasztát, de milyen is a jó fogkrém?

Egyéntől függ, kinek mi a jó

A jó fogkrémnek nincs egyértelmű receptje. Azt is mondhatjuk, hogy mindenkinek az a megfelelő, ami bejön neki, mert lehet egy fogkrém a világon a legjobb, ha az illető nem tudja elviselni az ízét. Épp ezért a szakemberek sem mondják azt, hogy csakis az x vagy y márka a „nyerő”, ráadásul sok egyéb tényező is meghatározhatja, hogy melyik fogkrém az ideális a páciens számára egy adott periódusban.

Fluorid: igen vagy nem?

A fluorid kérdése sokakat foglalkoztat. Egyrészt, hogy kell-e egyáltalán a fogkrémbe, másrészt, hogy a szerves vagy a szervetlen fluort tartalmazó pasztát válasszuk? A helyzet az, hogy nagy mennyiségben a fluor valóban mérgező, de ehhez tubusszám kellene megennünk a fogkrémet, amit nyilvánvalóan nem teszünk meg.
Vagyis ebben a vitában szinte lehetetlen állást foglalni, hiszen még a szakemberek között sincs egyetértés a témában. Az egyedüli megoldást az jelenti, hogy ha valaki kifejezetten tart a fluoridtól, akkor kerülje az azt tartalmazó fogkrémet, de egyébként is érdemes végignézni az összetevőket, mert elég jelentős különbségek lehetnek a fluoridtartalomban az egyes paszták között.

Speciális fogkrémeket csak addig, ameddig muszáj!

Bizonyos problémák esetén – ínygyulladás, a fognyak érzékenysége stb. – speciális fogkrémek használata válhat szükségessé. Ezeket a pasztákat azonban csak addig használjuk, amíg az adott betegség fennáll, vagy amíg azt a fogorvos szükségesnek tartja!

Gyerekeknek gyerekfogkrémet!

Nyilvánvaló, hogy gyerekeknek egészen más a jó fogkrém, mint a felnőtteknek, ezért az ő esetükben érdemes még jobban odafigyelni a vásárlásnál. Szerencsére ma már rengetegféle, kifejezetten a kisebbeknek kifejlesztett paszta létezik, de itt is érdemes alaposan áttanulmányozni az összetevőket, mert lehetnek köztük allergén anyagok.

Scroll to Top