Fogfehérítés – a magabiztosság kulcsa?

fogfehérítés után mosolyog

A fogak idővel sárgább árnyalatra váltanak, ami sokak számára egyet jelenthet az önbizalom csökkenésével is. Sokan próbálkoznak azonban otthoni fogfehérítéssel és különféle házi praktikákkal. Ez pedig a legtöbb esetben nagyon rövid ideig vagy semeddig sem tart. Miért színeződik el a fogazatunk? Miért nem hatékony a fogfehérítés házilag? Miért érdemes az otthoni fogfehérítés helyett inkább a rendelőit választani? Ezekre és más kérdésekre is megadjuk a választ az alábbi cikkünkben!

​A fogak sárgulnak, de vajon mitől?

Leggyakrabban arról hallunk, hogy a dohányzástól és a sok kávétól sárgulhatnak be a fogak. Ez igaz is, de sokan nem tudják, hogy a fekete tea, a vörösbor, a kóla és az egészségtelen életmód is nagy hatással van rájuk. A helytelen táplálkozással ugyanis nem visszük be a megfelelő mennyiségű ásványi anyagot és egyéb tápanyagokat, amelyekre szükség lenne, így a fogzománc elvékonyodik, áttetszőbb lesz és jobban látszik rajta az elszíneződés is. A fogak elszíneződése idővel mindenkinél elérkezik, de talán jó hír, hogy lehet tenni ellene.

​Fogfehérítés otthon – valóban hatásos?

Már nagyanyáink is próbálkoztak különféle fogfehérítési technikákkal: ilyen például a népszerű, de káros citromlé-szódabikarbóna páros is. Az otthoni fogfehérítésnek megvan a veszélye, hogy nagyobb kárt okozunk, illetve az eredmény is csak rövid ideig tart. A citromlé ugyanis megmarja a fogfelszínt, a szódabikarbónás dörzsöléssel pedig koptatjuk azt. Néhány alkalommal persze nem okoz problémát, azonban hosszabb távon rossz állapotú, szuvasodásra hajlamos fogazattal találhatjuk szemben magunkat. A fogfehérítés házilag tehát nem biztos, hogy olyan jó ötlet.

​Miért biztonságosabb a rendelői fogfehérítés?

Az interneten gyűjtött, laikusok által javasolt otthoni fogfehérítéssel szemben a rendelőkben tapasztalt szakemberek ülnek. A fogorvosok nemcsak jól ismerik a fogak és a különféle anyagok egymással való reakcióit; de kapcsolatban vannak olyan forgalmazókkal is, akik a gyógyszergyárak által klinikailag tesztelt anyagokat szállítják be. Fogaink egy életen át elkísérnek minket, ezért nem mindegy, hogy hogyan is bánunk velük.

​Hogyan történik a fogfehérítés budapesti rendelőnkben?

A kezelést megelőzően elvégezzük a fogkő-eltávolítást és a polírozást is, hiszen a fehérítéshez teljesen szennyeződésmentes felületre van szükség a foltosság elkerülése végett. A fogfehérítés során először egy ínyvédő hab kerül a fogak körül lévő lágyszövetekre, majd ezután kerül fel a klinikailag tesztelt, fehérítő hatású anyag. Az anyag hatásának aktiválására LED lámpát használunk: tehát sem UV, sem infra fények nem érik a pácienst.

Az alsó és a felső fogsor fehérítése egyszerre történik, és nagyjából egy óra alatt meg is van. Ez idő alatt kétszer cseréljük le a fehérítő anyagot, így nagyjából 20 percenként szájöblítési lehetőség is adott. Az egy órás kezelés végén akár árnyalatokkal is fehérebb lehetnek a fogai úgy, hogy közben semmiféle káros hatás nem érte! Ahhoz viszont, hogy ez a fehérség hosszabb távon is megmaradjon, érdemes betartani néhány alapszabályt: pár napig nem szabad színező hatású ételeket, italokat fogyasztani.

Fogfehérítés? A Duna Dental budapesti rendelőjében szakképzett munkatársaink barátságos környezetben várják Önt! A kezeléshez bejelentkezés szükséges!

Scroll to Top