Milyen gyakran javasolt a fogászati kontroll?

Fogorvoshoz járni nem éppen kellemes, ezért sokan el is hanyagolják azt. Jellemző, hogy gyakran még akkor is csak az utolsó pillanatban fordulunk szakemberhez, ha valamilyen problémát észleltünk, és a lehető legtovább halogatjuk a rendelőben tett látogatást.
A rendszeres fogászati kontrollal pedig talán még rosszabb a helyzet, mert ha nem fáj, ha nem vérzik stb., akkor minek fogorvoshoz menni? Ez a hozzáállás azonban könnyen megbosszulhatja magát, hiszen minél előbb fedeznek fel egy betegséget, annál gyorsabb a gyógyulás.

Milyen gyakran kell fogászati kontrollra menni?

Normál esetben, vagyis akkor, ha semmiféle speciális körülmény nem áll fenn a páciensnél, elegendő évente egyszer – 10-12 havonta – felkeresni a fogorvost. Sokszor hallani a 6 hónapot, vagyis hogy ilyen gyakran kell kontrollra menni, ami szintén nagy visszatartó erő, de jó hír, hogy erre csak kivételes esetekben van szükség.
A lényeg, hogy évente egy alkalommal kell megjelenni a fogászati kontrollon, ezt viszont tényleg érdemes betartani!

Mi történik a kontrollvizsgálaton?

A kontrollvizsgálat két részből áll: a fogak fizikális vizsgálatából, és röntgenfelvétel készítéséből. Ezek alapján a fogorvos már meg tudja állapítani, hogy szükséges-e valamilyen beavatkozás. Ha nem, akkor itt vége is a történetnek egész a következő találkozóig.
Ha bármilyen probléma felmerül, akkor is érdemes a dolog pozitív oldalát nézni: minél előbb felfedeznek egy elváltozást, annál könnyebben hozható helyre, és a nagyobb baj is megelőzhető. Hiszen a kontrollnak tulajdonképpen ez az értelme: időben felfedezni és kezelni a fogászati megbetegedéseket.

Speciális esetekben gyakrabban kell a kontrollvizsgálaton megjelenni

Léteznek olyan esetek, amikor nem elég évente fogászati kontrollra járni. Ez általában a nagyobb beavatkozásokat érinti, mint amilyen például a fogászati implantátum beültetése, vagy a fogszabályozás.
Ilyenkor a kontrollok gyakorisága is megnő, hiszen fontos, hogy megóvjuk az implantátumot, ezért itt a 6 hónap az etalon. Fogszabályozáskor a kontrollok gyakorisága a fogszabályozó típusától függ, de erről a szakember részletes tájékoztatást ad a páciensnek.

Scroll to Top