+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Milyen fogkefét válasszunk a precíz szájhigiéniához?

A tévében rengeteg fogkefehirdetést láthatunk, hiszen tényleg fontos dolog (és persze nagy biznisz) a szájhigiénia. Az ember csak kapkodja a fejét, hiszen ezeket az eszközöket „fogorvosokkal” hirdetik, akik arról próbálnak meggyőzni minket, hogy az x vagy az y márka lesz a legjobb választás a számunkra.

Nyelvkaparó, 8800 fordulat/perc…

Amikor ezeket a kifejezéseket halljuk, könnyű elcsábulni, és rohanni a legközelebbi elektronikai áruházba – vagy a kedvenc netes boltunkba –, hogy azonnal megvegyük a legújabb elektromos fogkefét. De biztos, hogy kell az nekünk? Biztos, hogy az az eszköz lesz a legmegfelelőbb, amit az a szép mosolyú doki reklámoz?

Egyáltalán, tisztában vagyunk azzal, hogy milyen fogkefét is kellene használnunk? A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbben nincsenek, és sokszor oda sem figyelnek rá, hogy mit vesznek le a polcról. Mert jó lesz az akciós is, annak a másiknak pedig olyan szép a színe, és a fogkefe amúgy is csak fogkefe. Pedig nem is tévedhetne nagyobbat az, aki így gondolkodik.

Kis fej, puha és egyenes sörte, egyenes szár

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az ideális fogkefének a következő négy feltételt kell teljesítenie: legyen kicsi a feje, a sörtéje pedig egyenes, illetve puha vagy közepes, de semmiképpen ne kemény. Ezenkívül érdemes arra is odafigyelni, hogy a fogkefe szára legyen egyenes, a flexibilis fejűek ugyanis nem irányíthatóak olyan precízen.

De miért káros a kemény sörte, és mi a baj a nagyobb méretű fejjel?

Ha túl kemény a fogkefe sörtéje, akkor az károsíthatja a fogzománcot és az íny egészségét is. Magyarul egyszerűen leradírozzuk a fogzománcot a durva sörte használatával, sőt, akár a cementet is felsérthetjük vele. Ezenkívül az íny is a kárvallottja lehet a túl erős súrolásnak – visszahúzódhat, szabadon hagyva a fognyakat, ami így érzékennyé válhat.

A fej mérete szintén lényeges paraméter. A túl nagy fejjel ugyanis szinte lehetetlen a szájban manőverezni és elérni az eldugottabb részeket. Ezért ajánlott a kisebb fejű fogkeféket választani, amikkel jobban hozzáférünk a hátsó fogakhoz is.

Számít az ár?

Alapvetően nem, de egy jobb minőségű fogkefe jóval sűrűbb sörtéjű, ami alaposabb tisztítást tesz lehetővé. Vagyis nem kell feltétlenül a legdrágább fogkefét megvenni, de érdemes áldozni rá, ha sokáig meg akarjuk tartani a szép mosolyunkat.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.