Milyen esetben szükséges a korona és milyen fajtái vannak?

Milyen esetben szükséges a korona és milyen fajtái vannak?

Ha egy fog olyan nagy mértékben károsodik (szuvasodik vagy letörik), hogy töméssel már nem lehet helyrehozni, vagy elvesztésre kerül a fog, akkor a fog helyreállítására vagy pótlására szolgál a korona

Teljes pótlás esetén implantátum, azaz műgyökér kerül behelyezésre, míg károsodásnál a fog saját gyökerére kerül rá a korona. Az előbbi egy hosszabb folyamatot jelent, ugyanis meg kell várni az implantátum becsontosodását és gyógyulását, csak ezután lehet rögzíteni a koronát. 

Hogyan zajlik a korona készítés?

Első körben a fogak előkészítésével kell kezdeni, ami a fog megfelelő formára való csiszolását takarja – természetesen érzéstelenítés mellett. Ezt követi a fogakról való mintavétel, mikor elkészül a lenyomat, amely a korona elkészítésében szolgál segítségül. Azonban, hogy a fog ne maradjon védtelen amíg elkészül a választott korona, addig egy ideiglenes, műanyag korona kerül felhelyezésre. Miután elkészül a végleges korona a következő alkalommal már rögzítésre is kerül egy speciális ragasztó segítségével. 

Miből készülhet a korona?

A korona alapanyagát tekintve készülhet fémre épített kerámiarétegből, melynek nagy a teherbírása és kicsi a helyigénye, így kevesebbet kell lecsiszolni a reparálandó fogból, azonban fém tartalmából adódóan allergizálhat és kevésbé esztétikus, mint a fémmentes koronák. A fémmentes koronák két típusúak lehetnek: cirkon korona vagy préselt kerámia korona. Esztétikai szempontból az utóbbi két lehetőseg élvez előnyt, azonban a porcelán korona a fény átengedésevel természetes hatást kölcsönöz a fogaknak. Szilárdság tekintetében azonban a cirkónium korona a vázának köszönhetően ellenállóbb, így hosszú távon megoldást biztosít a problémákra. 

Minden fogászati beavatkozást egy előzetes konzultáció előz meg, így arra bíztatjuk Önöket, hogy kérdéseikkel forduljanak bizalommal  Duna Dental szakembereihez! 

Scroll to Top