Miért szükséges a foglenyomat vétel?

Több féle kezelés előtt szükséges lehet foglenyomatot venni a pácienstől, ám mielőtt megtapasztalnánk mi is ez pontosan, sokaknak elképzelése sincs hogyan működik a folyamat és egyáltalán miért van rá szükség. Az ismeretlentől pedig joggal félhetünk, ezért mai blogposztunkban a foglenyomat vétel témáját járjuk körbe.

Milyen esetekben van szükség foglenyomatra?

A foglenyomat készítés folyamata fontosabb, mint hinnénk! Mondhatni ez a nulladik állomása a kezelésnek, amely előttünk áll. Leggyakrabban fogak pótlása vagy a fogszabályzó elkészülte előtt szoktunk lenyomatot venni. Mivel a lenyomat pontosan leképezi a szájüregben található fogat vagy fogakat, ezért a szakembernek sokkal könnyebb dolga van mind a fogpótlás, mind a fogszabályzó elkészítése kapcsán. 

Mire lehet számítani lenyomatvételkor?

Fontos leszögezni és ezzel eloszlatni a kétségeket, hogy a lenyomatvétel abszolút fájdalommentes! Kissé furcsa érzés lehet, amikor a rugalmas anyag megköt, valamint az is, mikor a fogorvos kiemeli a levett mintát, azonban szakembereink lépésről-lépésre elmagyarázzák mi történik ilyenkor és mire lehet számítani, úgyhogy nincs mitól tartani! 
A lenyomatvételi anyagok különböző fajták lehetnek, attól függően, hogy milyen lenyomatvételi technika alkalmazására van szükség. Ez a folyamat minden esetben a kezelés előtt történik meg, mondhatni előfeltétele a kezelés megkezdésének. 

Ha fogpótlás vagy fogszabályozás előtt áll, első körben mindenképpen számíthat foglenyomat vételre. Átalában az alsó, illetve a felső fogsorról is egyaránt leveszik a mintát, a teljes kép megalkotása érdekében. Ha bármilyen kérdés felmerülne Önben a témával vagy az ezt követő kezeléssel kapcsolatban, keresse bizalommal a Duna Dental szakembereit, akik készséggel állnak rendelkezésére. 

Scroll to Top