Mi is az a bruxizmus és mit tehetünk ellene?

A pihentető alvás az egyik legnagyobb kincs, így ha ez sérül, rányomja a bélyegét rövid- és hosszútávon egyaránt a teljesítményünkre, kedvünkre, napjainkra. 

A probléma lehetséges eredetének már “csak” ezért is mindenképp érdemes utánajárni és megtenni mindent a megoldás érdekében. 

Mi állhat a reggeli levertség hátterében?

Ha gyakran ébred reggel fej- és nyakfájásra, kattogó izületekre és szájnyitási nehézségekre lesz figyelmes, akkor okkal kezdhet gyanakodni, hogy bruxizmusban szenved. Ezt közismert nevén éjszakai fogcsikorgatásnak nevezik, hátterében pedig számos probléma állhat. Leggyakoribb okok közé tartozik a fokozott stressz és belső feszültség, de okozhatja a túl magas: tömés, betét, híd, korona vagy protézis is. 

Mit tehetünk a probléma enyhítése/megszüntetése érdekében?

A fogcsikorgatás nem egy tudatos tevékenység, de ha tisztában vagyunk a jelenséggel, tudatosan tehetünk ellene! Fogcsikorgatás alkalmával az állcsontok hatalmas erővel szorítják össze az alsó, illetve a felső fogsort, ami akár negyven kilogrammos nyomást is helyezhet négyzetcentiméterenként a fogakra. Ha a nyomás tartósan fennáll, hatalmas károkat tud okozni a fogakban, az ínyben és az állkapocs izületeiben egyaránt, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni vele. Ha a problémát teljesen megszüntetni nem is feltétlen tudja, a káros következmények minimalizálására tökéletesen alkalmas a harapásemelő

A harapásemelő sín egy kifejezetten rugalmas anyag, amely a páciens fogazatát lemintázva tudja elnyelni a fogak összeszorításából származó erőt, ezáltal védve a fogzománcot és megszüntetve a jelenséggel járó csikorgatást. 

Amennyiben a fent leírtak alapján úgy ítéli meg, hogy bruxizmusban szenved, javasoljuk, hogy fogainak védelme érdekében forduljon a Duna Dental szakembereihez, hogy a harapásemelő sín segítségével megoldhassuk a problémát!

Scroll to Top