Mikrobuborékokkal „robbanthatják” szét a dentális plakkot

Az implantátumot ma már egyre többen választják az elvesztett fogaik pótlására, és nyerik vele vissza a magabiztos mosolyukat. Az így elkészült fogpótlás viszont csak akkor lesz tartós, ha azt gondosan ápolják, ami néha nem is olyan egyszerű.

A fogászati implantátum a plakk „melegágya”

A fogakon képződő, ételmaradékból és baktériumokból álló dentális plakk egyrészt a fogpótlás felépítményén (korona, híd) rakódik le, másrészt a műgyökér szabadon maradó, mikrobarázdás felületén is megtapad. Ezzel az utóbbival az a legnagyobb probléma, hogy innen meglehetősen nehéz a plakk eltávolítása a hagyományos módszerekkel, hiszen ez a rész alig hozzáférhető.

A Japánban található Tohoku University professzora, Hitoshi Soyama és a csapata azzal kapcsolatban végez kutatásokat, hogy milyen módon lehet ezt a plakkot jobb hatásfokkal és komplikációk nélkül eltávolítani. Azt vizsgálták, hogy ha depurátorral egy fúvókán keresztül nagy sebességgel folyadékot fecskendeznek vízbe, akkor az így keletkező buborékok milyen hatást fejtenek ki a plakkra.

A mechanizmus működésének lényege, hogy a létrejövő buborékok összeesnek, és egy hullámot hoznak létre, ami képes a plakk eltávolítására.

Az új módszer jóval több plakkot távolít el

Hogy a feltevésüket bizonyítsák, a kutatók önkénteseket toboroztak, majd biofilmet „növesztettek” a jelentkezők implantátumaira, amit azután egyes alanyoknál a régi, másoknál pedig az új módszerrel távolítottak el, és a végén megmérték, hogy mennyi plakk maradt az implantátumokon.

A kísérlet eredménye elég meggyőző lett, ugyanis azt találták, hogy a kavitációs sugárral 33%-kal több plakk távolítható el, mint az eddig használt vízsugárral. Bár egy perc elteltével nem volt jelentős különbség a két metódus között, viszont három perc után a kavitációs sugár sokkal jobban teljesített.

Ráadásul nem csak a könnyebben hozzáférhető részeken végzett jó munkát ez az eljárás, hanem a nehezebben elérhetőkön is, ami nagy mértékben hozzájárulhat az implantátumok hosszabb élettartamához.

Scroll to Top