Mikor javasolt a részleges kivehető fogpótlás készítése?

Az elvesztett fogak pótlására számtalan lehetőség áll a rendelkezésre, azonban minden eset egyedi. Azaz ami megfelelő az egyik páciens számára, nem biztos, hogy jó lesz a másiknak.
A részleges kivehető fogpótlás esztétikus és stabil megoldás olyankor, ha még vannak saját fogaid, de valamilyen okból fix fogsort már nem kaphatsz.

Mikor javasolt a részleges kivehető fogpótlás?

A részleges kivehető fogpótlást alapvetően két esetben javasoljuk a pácienseknek. Egyrészt akkor, ha még megvan néhány saját foguk, de azok nem elég erősek egy rögzített fogsor (híd) készítéséhez. A fogak gyengeségének oka lehet valamilyen fogágybetegség, illetve csontsorvadás, aminek következtében nem számíthatunk rá, hogy a fogak hosszabb távon képesek lesznek megtartani a rögzített fogpótlást.
A másik eset az, ha nem áll rendelkezésre elegendő számú fog, de nem lehetséges a fogászati implantátum beültetése például a csonthiány miatt. Ilyenkor ellenőrizzük, hogy a csontpótlás megoldja-e a problémát, de vannak esetek, amikor egyszerűen a páciens egészségi állapota nem teszi lehetővé a beavatkozást.

Hogyan történik a részleges kivehető fogpótlás rögzítése?

A részleges kivehető fogpótlás lényege, hogy a kivehető fogsort a még meglévő saját, megfelelően előkészített fogakhoz rögzítjük. Így a fogpótlás sokkal stabilabb lesz, hiszen vannak olyan biztos pontok, amik nem hagyják elmozdulni.
A rögzítésnek ma már több módja is létezik, amik között vannak egyszerűbbek, és olyanok is, amikkel gyakorlatilag láthatatlanná tehető a fogpótlás. Lássuk, mik ezek!

  • Kapcsos rögzítés: mint a neve is mutatja, ebben az esetben a részleges kivehető fogpótlást a fognyak és az íny határán húzódó fém kapcsok tartják a helyén. Ennek a megoldásnak az a legnagyobb hátránya, hogy a fém elemek láthatók, előnye viszont az ára.
  • Teleszkópos rögzítés: ebben az esetben a saját fogakra készülnek úgynevezett primer koronák, a fogsor belsejében pedig az inverzük, vagyis szekunder teleszkóp koronák kerülnek kialakításra. Gyakorlatilag ez a két rész csúszik egymásba, és ez tartja biztosan a helyén a fogpótlást. Ez a megoldás szinte észrevehetetlenné teszi, hogy páciens kivehető fogpótlást visel, így ez tekinthető a legesztétikusabbnak.

A fenti két leggyakoribb rögzítési mód mellett egyéb lehetőségek is léteznek még – stéges, csúsztatós stb. –, így biztosan megtalálható minden páciens számára a neki legmegfelelőbb megoldás.

Scroll to Top