+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Miért olyan stabil a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum manapság a leghatékonyabb módja annak, hogy pótoljuk az elveszített fogakat, és ennek egyszerű okai vannak:

  • A kihullott fog gyökerének helyére, közvetlenül a csontba kerülő műgyökérrel kisebb, nagyobb és teljes foghiányt is helyreállíthatunk;
  • a módszer rendkívül esztétikus;
  • és még az eredeti rágószervnél is stabilabban tart.

Mi a fogászati implantátum?

A mintegy fél évszázada felfedezett fogászati implantátum valójában egy csavar formájú, ötvözetlen és nagy tisztaságú orvosi titánból készülő műgyökér, amelyet egy alapos tervezés és állapotfelmérés után a páciensek állcsontjába ültetnek be.

Mivel a titán nem oldódik a testnedvekben, ezért az semmilyen allergiás reakciót nem okoz.
A fogászati implantátumot az emberi szervezet teljes mértékben elfogadja, és az megfelelő beültetés, valamint helyes szájápolás mellett akár élethosszig tartó megoldás is lehet.

Mivel az állcsontba kerül, ezért létfontosságú, hogy a fogbeültetés helyén ideális legyen a csont minősége. A fogászati implantátum ugyanis annak köszönheti hihetetlen stabilitását, hogy képes összenőni a környező csontszövetekkel.

A csontos összenövés lényege

A csontos összenövést, vagyis az osszeointegrációt egy svéd kutató, Per-Ivar Branemark fedezte fel, miután észrevette, hogy egy kísérlet során a nyulak lábszárcsontjába ültetett titánimplantátumot egy idő után már nem tudja eltávolítani annak helyéről.

Az ortopédorvos rájött arra, hogy a titán és a csontszövetek összenőnek, vagyis minden korábbinál erősebb kapcsolat jöhet létre a speciális (csavaros) kialakítású, anyagát tekintve titánból készülő pótlások között.
Hosszú kutatások után jött létre az első, titánból készülő implantátum, amely azóta bizonyította előnyeit.

A 95 százalékosnál is nagyobb sikerességi ráta ugyanis nemcsak annak köszönhető, hogy ma már rutinszerű a fogbeültetés, és hogy azt megfelelő higiéniai körülmények között végzik el, hanem annak is, hogy a titán ilyen speciális tulajdonsággal rendelkezik.
A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően pedig a páciensek mind jobb és hatékonyabb kialakításokkal találkozhatnak, amelyek felgyorsítják az osszeintegrációhoz szükséges gyógyulási időt. valamint növelik annak sikerességi rátáját.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.