+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Miért okoz károkat a dohányzás fogainkban és szájüregünkben?

A dohányzás és a tüdőrák kapcsolatáról szinte mindenki tud, és valószínűleg arról is sokan hallottak, hogy a cigi a fogainkra is káros. Kevesen tudják viszont azt, hogy miért.

Vegyük végig azokat a következményeket, amikkel dohányzás esetén számolni kell!

Hogyan hat a dohányzás a szájüregünkre?

Tény: a cigi büdös és ártalmas szokás, aminek súlyos hatása van fogainkra nézve. Hogy mit okoz a dohányfüst és a nikotin a szájüregben?

Egyrészt csökkenti a szájüreg helyi védekezőrendszerének hatékonyságát, emiatt pedig nagyobb eséllyel alakulnak ki szájüregi problémák. Negatív hatása van nyálkahártya vérkeringésére, emiatt károsítja a sejtek normális működését és csökkenti a sebgyógyulás hatékonyságát.

A dohányfüst sokezer olyan vegyületet tartalmaz, ami mérgező, és ami felszívódik a szájüreg nyálkahártyáján keresztül, így pedig eljut a szervezet más pontjaira. És ha ez nem volna elég, akkor a cigi a fogkőképződést is gyorsítja, és esztétikailag sem a legszebb látvány, amikor fogaink miatt elsárgulnak.

Ennek egyenes következménye a fogágy körüli problémák kialakulása, amely ellen a szervezet nehezebben tud majd megküzdeni. A fogak körül elkezd pusztulni a csontállomány, emiatt pedig az érintett rágószervek kilazulnak, idővel pedig ki is esnek a helyükről.

Tovább is van, mondjuk még?

Sajnos a cigarettázó páciensek többsége ilyenkor legszívesebben befogná a fülét, és megpróbálná elfelejteni azt, amit addig hallott, de a struccpolitika ekkor már hatástalan. A dohányzás káros hatásai előbb-utóbb ugyanis minden cigiző páciensnél jelentkeznek.

És van még egy rossz hírünk: ezen nem segít a gyakoribb fogmosás sem. A felturbózott szájápolás némiképp csökkenti a negatív hatásokat, de a fogat és a szájüreget ugyanúgy nem védi meg a dohányzás káros következményeitől.

Napi 5-10 szál (vagy annál több) cigaretta fogyasztása esetén már háromszor nagyobb a fogágybetegség kialakulásának kockázata, és tízszeresére nő a szájüregi rosszindulatú daganatok létrejöttének esélye is.

A legjobb döntés, amit tehetünk, hogy letesszük a cigarettát, hiszen csak így gondoskodhatunk szervezetünk egészségéről.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.