+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Miért fontos a fogkő eltávolítása?

A fogkő sokak életét megkeseríti – vannak, akik esztétikailag tartják zavarónak ezt a sárgás elszíneződést, mások azonban ennél komolyabb problémáktól szenvednek a fogkővel összefüggésben. Ha valaki rendszeresen eltávolíttatja a fogkövet, az sok további kellemetlenségtől kímélheti meg magát, ha viszont elhanyagolja, annak akár komolyabb következményei is lehetnek.

Mi a fogkő?

Táplálkozás után a fogak felszínén egy ételmaradékból álló réteg rakódik le. Ezt a plakkréteget nem látjuk, viszont a nem megfelelő szájhigiénia következtében egyre vastagabb lesz, és otthont ad a különféle, a szájban egyébként is megtalálható baktériumoknak. Minél „gazdagabb” ez a táptalaj, annál jobban szaporodnak benne a kórokozók, amik végül a fogínyt is megtámadják.

A szennyeződésekből álló réteg, vagyis a plakk, idővel egyre keményebbé válik, mégpedig a nyál hatására, és egyre inkább láthatóvá válik. Ezt a sárgás színű, meszes réteget nevezzük fogkőnek, ami az íny alatt és fölött is előfordulhat.

Milyen problémákat okozhat a fogkő?

A fogkővel nem az a legnagyobb probléma, hogy elcsúfítja a mosolyt, bár tény, hogy a fogköves rágószervek nem nyújtanak szép látványt. Sokkal komolyabb gondokat okoz, hogy a fogkő, ha túl sok van belőle, és a páciens nem távolíttatja el, akkor a fogíny gyulladásához is vezethet.

A gyulladt fogínyt könnyű felismerni: vöröses színű, gyakran duzzadt, fájdalmas, és eleinte „csak” fogmosáskor, majd később már attól függetlenül is vérzik. Ha pedig a gyulladás sokáig fennáll, akkor az az íny sorvadásához, a fogak meglazulásához, és végső esetben az elvesztéséhez vezethet.

A fogkő tehát egyáltalán nem tréfa, ezért mindenképpen fontos, hogy rendszeresen távolíttassuk el a gyönyörű mosoly, és az egészséges fogíny érdekében.

Milyen időközönként kell eltávolíttatni a fogkövet?

Hogy a fogkövet mikor kell eltávolíttatni, az egyénenként eltérő lehet, ami függ az adottságoktól, azaz, hogy milyen gyorsan képződik a fogkő. Megfelelő szájhigiénia mellett, illetve a hajlamosító tényezők hiányában ritkábban válik szükségessé ez a beavatkozás, bizonyos esetekben azonban elképzelhető, hogy évente többször is – akár háromszor-négyszer – el kell végeztetni.

Ha a fogkő már jól látható, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert, aki a kontroll alkalmával is tehet javaslatot a kezelés elvégzésére.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.