A fogászati kontroll menete és szükségessége

Bár szinte mindenki tisztában van vele, hogy a rendszeres fogászati kontrollnak mekkora szerepe van a különféle szájüregi problémák megelőzésében, mégis, a legtöbben csak akkor keresik fel a fogorvosukat, amikor már valamilyen konkrét panaszuk van.

Milyen gyakran kell fogászati kontrollra menni?

Ha semmilyen komoly gond nincs – fájdalom, egyéb elváltozás a szájban –, akkor minimum évente egyszer érdemes bejelentkezni a fogorvoshoz kontrollra. Hiszen minden betegség – így a fogászati jellegűek is – a megelőzéssel, illetve az időben felállított diagnózissal kezelhető a leghatékonyabban.

Mi történik a fogászati kontrollon?

A fogászati kontroll két részből áll: a fizikai vizsgálatból, amikor a fogorvos megnézi a fogak állapotát, valamint röntgenfelvétel is készül, ami részletesen megmutatja, hogy milyen állapotban vannak a páciens rágószervei.
Az orvos a fizikális vizsgálat és a röntgen együttes elemzése után kap pontos képet arról, hogy van-e valami teendő a fogakkal, ami lehet egy nagyobb beavatkozás, de a fogkő eltávolítására tett javaslat is. Szerencsés esetben nem lesz semmi teendő, ha azonban mégis, azt jobb mielőbb megtudni, és időben elkezdeni a szükséges kezeléseket.

Miért fontos a rendszeres fogászati szűrés?

A rendszeres fogászati szűrések legfőbb célja a megelőzés, ha ugyanis még a kezdeti stádiumban felfedeznek egy problémát, azt sokkal könnyebb gyógyítani, legyen az az íny vagy a fogágy valamilyen megbetegedése, esetleg egy kezdődő szuvasodás, illetve bármilyen egyéb tünet.
Rengeteg helyen olvashatunk arról, hogy Magyarország lakossága mennyire rosszul áll a szájüreg daganatos megbetegedéseinek következtében történő elhalálozások területén, de, sajnos, az ínybetegségek, valamint a foghiányok tekintetében sem sokkal jobb a helyzet.
Pedig sok kellemetlenségtől szabadulhat meg az, aki időt áldoz rá, és rendszeresen elmegy a fogorvosához, hogy részt vegyen a szűrővizsgálatokon, mert amikor a baj bekövetkezik, már csak egy drasztikusabb beavatkozás segíthet.

Scroll to Top