Miért érdemes a reumásoknak fokozottan figyelni a fogínyükre?

Miért érdemes a reumásoknak fokozottan figyelni a fogínyükreAki reumában szenved, annak nagyon kell figyelnie a száj- és fogápolásra. Bizonyos paradontózist is kiváltó baktériumok ugyanis nyolcszorosára növelhetik a reumatodis arthridis kialakulásának kockázatát.
 
Már régóta sejtették a tudósok, hogy a fogak egészsége, a  fogíny  állapota fontos szerepet játszhat az ízületi gyulladásoknál (pl. Reumatodis arthridis, vagy köznapi nevén: reuma).
 
Csak nemrég derült ki, hogy a fogínygyulladás és a paradontózis  a reuma kialakulásának kockázatát akár nyolcszorosára növelheti. A tanulmányt  a Washingtoni Egyetem hallgatói végezték.
 
A baktériumok károsítják a fogínyt, a gyökérhártyát és az állkapcsot. A kutatás következő lépése, hogy megtalálják az okát ennek a megtöbbszöröződött rizikófaktornak. Ezen dolgozik az EU által támogatott „Guns and Joints Project”nevű kutatás. Az már kiderült, hogy a reuma és paradontózis között álló kapcsolatért leginkább egy bizonyos „porphyromponas gingivalis” nevű baktérium a felelős. Ez a baktérium a fogínyt és a gyökérhártyát támadja meg.
 
A baktérium egy bizonyos „Peptidylarginin-Deiminase” enzimet termel. Ez az enzim arra készteti a szervezetünket, hogy antitestet termeljen, ami a reuma tüneteit, izületi fájdalmakat vált ki. Az állatokon végzett kísérleteken az is kiderült, hogy a befecskedezett „porphyromponas gingivalis” gyors és intenzív izületi gyulladással illetve károsodásokkal járt.
 
A kutatók azt javasolják, hogy a reuma elkerülése miatt  is fontos a megfelelő szájhigiénia. Ide tartozik a paradontózis kezelése, a káros baktériumok távol tartása és a professzionális fogtisztítás rendszeres igénybe vétele. Ezek a tanácsok természetesen nem csak reumásoknak fontos, hanem azoknak is, akik az izületi betegségeket szeretnék megelőzni.

Scroll to Top