Fogpótlás, fogbeültetés több fog esetén

fogpótlás

Nemcsak idősebb korban vagy hirtelen baleset miatt lehet szükség a fogpótlás elkészítésére. A fogvesztés akár már fiatalabbként vagy középkorban is bekövetkezhet bizonyos gyulladások vagy a rossz szájhigiénia miatt. De mit lehet ilyenkor tenni? Mi lehet a jó megoldás, ha nem lehet vagy nem szeretne hidat csináltatni? Mutatjuk is, hogy mit lehet tudni az implantátumokról!

Mik lehetnek a fogvesztés okai?

Sajnos a fog kiterjedt szuvassága, a gyulladásos folyamatok és akár a cukorbetegség kezeletlensége, vagy nem megfelelő kontrollálása is okozhatja a fogvesztést. A gyulladásos folyamatok nagy ellenségei a fogaknak. A nem kezelt fog gyökerének csúcsánál ugyanis góc alakulhat ki, ami részről a csontszövetet is pusztítja, másrészről pedig a mellette lévő fogra is átterjedhet.

Előfordulhat az is, hogy a gyökérkezelés során adódnak komplikációk: például beletörik a tű vagy álút alakul ki. Ekkor nem lehet megfelelően elkészíteni a gyökértömést és a fog sem valószínű, hogy tökéletesen meggyógyul. Emellett a régebben gyökérkezelt fogakkal is adódhatnak problémák.

A gyulladásokkal tehát óvatosan kell bánni, hiszen bizonyos esetekben fogvesztéssel is járhatnak. Ha pedig már megtörtént a baj és esetleg több fogat is érintett, például hármat vagy akár négyet is, akkor sem kell így élni. A fogpótlás megoldás lehet!

Nem érdemes halogatni!

Amennyiben foghiány következett be, úgy a foghúzás után néhány héttel már érdemes elmenni a fogászatra. Ekkor ugyanis már el lehet kezdeni a kezelés folyamatának megtervezését. Ilyenkor még viszonylag ép a csontállomány, halogatás esetén viszont a csont elkezdhet sorvadni, így akár csontpótlásra is szükség lehet egy későbbi beavatkozás során.

Emellett ha a fogsor végén keletkezik foghiány, vagy több fog hiányzik, akkor nem lehet híddal megoldani a problémát. Ilyenkor az a rész kiesik a rágásból, ami miatt előbb-utóbb emésztőrendszeri problémák is keletkezhetnek. A nem megfelelően megrágott falatok ugyanis jelentősen megterhelik a szervezetet!

Mennyi fogpótlás beültetésére kerülhet sor?

Először kezdjük azzal, hogy mi is az az implantátum. Tulajdonképpen ez egy három részből álló műfog, ami így épül fel:

  • műgyökér, “foggyökér”, ami maga az implantátum
  • felépítmény, ami az implantátum és a korona közötti kapcsolatot biztosítja
  • korona, műkorona, ami a rágófelületet adja

Amennyiben több foghiányról van szó, úgy a legjellemzőbb megoldás a két implantátumon támaszkodó, többtagú felépítményből álló fogpótlás. Ilyenkor a felépítmény úgy viselkedik, mint egy híd, az implantátumok pedig ennek a tartópillérei lesznek. Legyen szó három, négy, vagy több foghiányról, valószínűleg ez lesz az ideális megoldás. Természetesen fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával, hiszen mindenkinek a saját, egyedi problémára kell megoldást találni!

Előfordulhat, hogy két foghiány között egy egészséges fog van, így az implantátumok és a felépítmények önmagukban lesznek kialakítva. Lehetséges emellett, hogy ez a köztes saját fog annyira rossz már, hogy koronát kíván. Ilyenkor szintén lehet megoldás a többtagú felépítmény. Ami viszont tévhit, hogy például 3 foghiány esetén nem minden esetben van szükség 3 implantátum beültetésére!

Több foghiánya van? Jelentkezzen be a Duna Dental rendelőjébe! Szakértő fogorvosaink modern és barátságos környezetben várják pácienseiket!

Scroll to Top