Tényleg nem tudunk fogat mosni?

Sajnos hiába a szájápolással kapcsolatos reklámok tömkelege és az eszközök széles körű választéka, a magyar páciensek többsége hadilábon áll a szájhigiéniával. A fogápolással kapcsolatos statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy:

  • a magyar átlagember évente csak egy fogkefét és egy tubus fogkrémet használ el;
  • egy felnőtt magyar fogsorában átlagosan 10 egészséges fog található, miközben legalább ennyi hiányzik is;
  • egy átlagos magyar szájban 4 pótolt, 2,7 tömött, valamint 1,5 szuvas fog van;
  • a felnőtt lakosság 8 százaléka teljesen fogatlan;
  • a páciensek többsége csak akkor fordul fogorvoshoz, amikor már komoly fájdalmai vannak.

A szájhigiénia elhanyagolása súlyos betegségekhez vezethet, miközben a rendszeres évenkénti fogászati kontrollal és a professzionális szájhigiéniás kezeléssel, valamint a megfelelő szájápolással a komolyabb problémák megelőzhetők.
Fogat sem tudunk mosni?
A válasz sajnos az, hogy valószínűleg nem tudunk (vagy sokan: nem akarnak).
A statisztikából is kiolvasható hiányosságok nagyobb részén ugyanakkor könnyedén javíthatnánk, ha mindannyian betartanánk néhány egyszerű szabályt.
Ezzel szemben az éves 4-6 fogkefe helyett csak 1 darabot használunk el átlagosan, és nagyon kevesen gondoskodnak a rendszeres, legalább napi kétszeri (reggeli és esti) fogmosásról.
A fogselymezésről ne is beszéljünk, amit a lakosság nagy része teljesen kihagy a napi rutinból, miközben anélkül a rágószervek felszínének 33 százalékát nem tisztítjuk meg. A kritikus fogközökben pedig gyorsan kialakulhatnak a gyakran teljesen láthatatlan szuvasodások.
A fogorvosok igyekeznek felhívni a páciensek figyelmét erre, (például plakkfestéssel, amely megmutatja a kritikus, nem jól tisztított pontokat) de sok más mellett még a helyes szájápolás elsajátításában is szívesen segítenek.
Hogy csinálom jól?
Először is: a két legfontosabb hívószó a rendszeresség és az alaposság.
A napi két fogmosás a minimum, ezt reggel és lefekvés előtt (este) kell elvégeznünk. Alvás előtt azért kötelező, mert álmunkban lecsökken a nyáltermelés, vagyis a fogainkat nem védi annyira természetes védelmi mechanizmusunk, mint napközben, éber állapotunkban.
Az alaposság azt jelenti, hogy fogainkat 2-3 percig kell mosni, de nem sikálva és erőből, hanem a helyes technikával, ami az úgynevezett Bass-technika. A technika során a fogkefét félig az ínyre, félig a fogra helyezve haladunk úgy, hogy a fogfelszínnel 45 fokos szöget zárjon be a fogkefe. A körkörös mozgást 15-20 alkalommal ismételjük meg.
A fogkrém terén nem kell túlzásba esnünk, egy hagyományos és megfelelő flouridtartalmú termék kiváló megoldás lehet, miközben a fogkefe sörtéi legyenek sűrűk és puhák. Szájvizet érdemes csak kúraszerűen alkalmazni.
Különösen fontos a fogpótlások ápolása, hiszen bár azokat a fogszuvasodás nem tudja megtámadni, de a fogkő ugyanúgy veszélyezteti azokat. Ha kell, célszerű fogköztisztító fogkefét is használni a még hatékonyabb eredmény elérése érdekében.

Scroll to Top