A fogbeültetés menete

fogbeültetés menete

Mi történik a fogbeültetés menete során? Milyen megelőző felmérésekre és kezelésekre van szükség egy implantátum beültetése előtt és közben? Mit kell tenni, hogy az eredmény sokáig élvezhető legyen? Cikkünkben mindenre választ kap! Nézzük is meg!

Állapotfelmérés és kezelési terv

Első lépésként nemcsak a fogbeültetés helyén történik meg az állapotfelmérés, hanem az egész szájban. Egy szuvas fog vagy egy feltáratlan góc ugyanis akadályozhatja agyógyulás idejét a fogbeültetés menete során.A szakorvos ilyenkor eldönti, hogy lehetséges-e az implantálás, illetve a pácienssel is átbeszéli a lehetőségeket.

Ha eldőlt az implantálási igény, akkor elkészül néhány diagnosztikai vizsgálat is: röntgen és CT-felvételek segítik a kezelés menetének meghatározását. Ezzel megállapítható, hogy milyen állapotban vannak a meglévő fogak, van-e valahol nem kezelt gyulladásos góc, illetve rendelkezésre áll-e az implantáláshoz szükséges minőségi csontmennyiség. Emellett adott esetekben egy általános orvosi laborvizsgálatra is szükség lehet a problémák elkerülése végett.

A kezelési terv elkészítéséhez a szakorvosnak időre van szüksége, ugyanis számba kell vennie a megelőző kezelések módját és gyógyulási idejét. Ezután megtervezhető maga a fogbeültetés menete is: mikor milyen lépés kerül sorra, mekkora ennek a gyógyulási ideje és milyen költséggel számolhat a páciens.

Előzetes kezelések és csontpótlás

Amennyiben szuvas fog, egy nem megfelelő helyen lévő bölcsességfog, vagy gyulladásos gócok vannak jelen, úgy ezekre a kezelésekre érdemes időt szánni. Az implantálás egy olyan kényes folyamat, ahol nagy valószínűséggel elkerülhetőek a komplikációk a kezelőorvos által adott utasítások betartásával. Emellett számítani lehet egy fogkőeltávolító kezelésre is.

Amennyiben a foghiány már régóta fennáll, úgy előfordulhat, hogy csontpótlásra van szükség. Azonban ha a foghúzás csak nemrégiben történt, nagy valószínűséggel a csontállomány megfelel az implantálás követelményeinek. Akkor sem kell megijedni, ha csontpótlásra kerül a sor: Ekkor speciális csontpótló anyaggal, arcüreg emeléssel vagy akár csontátültetéssel is tudjuk pótolni a hiányzó mennyiséget. Ezután pedig megkezdődhet az implantálás.

A fogbeültetés menete

Az implantálás során a megfelelő helyi érzéstelenítéssel megkezdődik a titán (vagy cirkónium) műgyökér beültetése. A kezelés során a szakorvos felszabadítja az ínyt, majd gondosan és precízen kialakítja az implantátum helyét a csontban. Ha az implantológus készen van a beültetéssel, akkor a a műgyökér felett az ínyt varratokkal rögzíti, amit 1 hét múlva kell eltávolítani. Az eljárás teljesen fájdalommentes az érzéstelenítésnek köszönhetően!

Az implantátum gyógyulása 3-6 hónapra tehető, amikor a műgyökér olyannyira beépül a csontba, hogy készen áll a rágó terhelésre. Ekkor a lenyomatvétel után elkészül a fémkerámia, vagy cirkónium korona, ami már az utolsó lépést jelenti. Az implantátum ezután akár évtizedeken át is tökéletesen működhet – azonban csak akkor, ha a páciens betartja a megfelelő előírásokat. Ilyen például a rendszeres kontroll, illetve a megfelelő szájhigiénia fenntartása.

Implantátumra lenne szüksége? Keresse fel a Duna Dental fogászati rendelőt, ahol lelkiismeretes és barátságos környezetben kaphatja vissza tökéletes mosolyát!

Scroll to Top