Mi a különbség az inlay és a korona között?

Amikor a fog valamilyen okból komolyabban megsérül – például egy kiterjedtebb szuvasodás miatt, vagy mert egy baleset során letörik belőle egy darab –, akkor a helyreállítása többféle módon is történhet. Az ismertebb ezek közül a módszerek közül a korona, de úgynevezett inlay betéttel is helyre lehet állítani a fog állapotát.
Ezek a megoldások akkor kerülnek elő, amikor egy egyszerű tömés már nem elég, de mikor melyik ajánlott, és mi a különbség közöttük?

Mi a fő különbség az inlay és a korona között?

Ha röviden meg szeretnénk fogalmazni a különbséget az inlay és a korona között, akkor az a következő: míg az inlayt a fog hiányzó részébe ragasztja be a fogorvos, addig a korona a lecsiszolt fogra kerül, gyakorlatilag teljesen körülöleli azt. Abban azonban hasonlítanak, hogy mindkettő előzetes mintavétel alapján, a fogtechnikus laborjában készül el, meglehetősen nagy precizitással.

Milyen esetekben javasolt az inlay?

Hogy a beteg fog kezelésére az inlay vagy a korona lesz a jobb megoldás, azt a probléma jellege határozza meg. Az inlay az alábbi esetekben javasolt:

  • Amikor a tömésnél tartósabb megoldásra vágyik a páciens.
  • Amikor a szuvasodás olyan kiterjedt, hogy egy fogtöméshez nincs már elégendő mennyiségű foganyag.
  • Amikor egy gyökérkezelt fogat szeretnénk megerősíteni, ezzel megóvni a további sérüléstől, vagyis attól, hogy letörjön.
  • Amikor a páciens nem szeretne koronát, és a foganyag még lehetővé teszi az inlay betét rögzítését.

Mikor ajánlott a korona?

Korona akkor készül a sérült fogra, ha az inlay rögzítése már nem lehetséges, mert nem áll rendelkezésre elég foganyag. Ilyenkor a fog előkészítése (csiszolása) után a lenyomatok alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát, amit a fogorvos ragaszt fel.
Ezenkívül készülhet korona az alábbi esetekben is:

  • Amikor a tömés már túlságosan nagy, és nincs a helyreállításához foganyag.
  • Implantátum esetén felépítményként.
  • Gyökérkezelt vagy túlságosan gyenge fog esetén annak megvédésére.
  • Sérült, letört vagy nem megfelelő formájú fog helyreállítására.

Az inlay és a korona alkalmazási területei meglehetősen nagy átfedést mutatnak, amit a fenti összeállítás is jól szemléltet. Az inlay mellett szól többek között, hogy nem jár további foganyagvesztéssel, viszont drágább, mint egy fémkerámia korona. A döntés előtt érdemes minden szempontot mérlegelni, és a szakember javaslatai alapján választani a két lehetőség közül.

Scroll to Top