+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Fogínygyulladás: Miért veszélyes és hogyan kezelhető?

Tény: a fogászat egyre hatékonyabb, a kezelések fájdalommentesek és biztonságosak, és soha nem állt rendelkezésünkre ennyi csúcstechnológiás megoldás, hogy helyrehozzuk a kisebb-nagyobb problémákat.

Tény viszont ez is: a szénhidrátban gazdag étrend és az egyeseknél még mindig fennálló szájhigiéniás probléma miatt néha még a fogorvosok is úgy érzik, hogy nem állnak nyerésre a fogvesztés ellen.

Csak egy kis lepedék

És a fogvesztés gyakran egy aprónak és jelentéktelennek tűnő gyulladással indul. Az egész azzal kezdődik, hogy a fogainkon képződő lepedékből fogkő lesz; ez a fogkő pedig már otthoni szájápolási eszközökkel nem távolítható el.

Nem segít a fogkefe vagy a fogselyem, hiszen ide már spéci fogászati eszköz kell… Például a professzionális szájhigiéniás kezelésnél alkalmazott ultrahangos depurátor, ami szakszerűen és kellemetlenségek nélkül távolítja el a rágószervek felszínén makacsul megtelepedő fogkövet.

Hogy mi történik akkor, ha ez nem történik meg? A fogkő irritálni kezdi a fogínyt, ami ennek hatására begyullad.

Ezért lehet veszélyes egy ilyen gyulladás…

A gyulladás miatt pedig az íny kivörösödik és a mechanikai ingerekre vérezni kezd. A páciens azt tapasztalja, hogy fogmosáskor vagy egy szilárd ételbe (például almába) történő harapáskor vérzés alakul ki, ez pedig már ijesztő és intő jel, hogy fogorvoshoz forduljunk.

A fogínygyulladásról (más néven gingivitiszről) kevesen tudják, hogy az kezelés nélkül súlyos következményekhez vezet. Hiszen az egész csak egy apró problémának tűnik…

De ha nem gondoskodunk az ínyünket irritáló fogkő eltávolításáról, akkor a gyulladás előbb-utóbb eléri a fog tartószöveteit, ahol az idő előrehaladtával maradandó károsodást is okozhat. A tartószöveteket lebontja, a fog meggyengül és mozogni kezd, idővel pedig ki is esik a helyéről.

Hogyan előzhető meg vagy kezelhető a fogínygyulladás?

A megelőzés leghatékonyabb módja a rendszeres fogorvosi kontroll (6-12 havonta beiktatott szájhigiéniás kezeléssel) és az alapos, napi minimum kétszeri szájápolás (fogmosás és fogselyem együtt).

A kezelés pedig attól is függ, hogy milyen stádiumban van a fogíngyulladás. Az enyhébb esetekben a fogkő eltávolításával és a páciens szájápolási szokásainak rendezésével teljes mértékig visszafordítható a folyamat, ezért érdemes minél hamarabb fogorvoshoz menni.

Amikor viszont eléri a gyulladás a tartószöveteket, akkor már súlyos esetről beszélhetünk, és ilyenkor speciális kezelésekre van szükség. Nem szabad ezt sokáig húzni, hiszen egy ponton túl a károsodás már olyan mértékű, hogy az érintett fog(ak) nem menthető(k) meg.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.