+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Mennyi idő múlva terhelhető az implantátum?

A fogászati implantátumokkal kapcsolatban felmerülő leggyakoribb kérdés, hogy mikor terhelhető a beültetett műgyökér. Hiszen mindenki gyors megoldást szeretne, ha a fogpótlásokról van szó, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mikor építhető rá korona vagy fogsor.

Mennyi ideig kell várni a fogászati implantátumok terhelésével?

Az implantáció, és az arra elkészített fogpótlás egy viszonylag hosszadalmas folyamat, ugyanis a műgyökér terhelésével minden esetben meg kell várni a műtét utáni teljes gyógyulást. Ellenkező esetben a fogpótlás nem lesz kellő stabilitású, és nem bírja majd ki azt a rágónyomást, amivel megterheljük.

Éppen ezért nem szabad türelmetlennek lenni, és siettetni a korona vagy a híd felhelyezését, mert az hosszú távon nagyobb problémákat is okozhat. És hogy mennyi a gyógyulási idő? Nos, ez egyénenként eltérhet, de minimálisan három hónap szükséges ahhoz, hogy a műgyökér felszínén található mikropórusokba beépüljenek a csontsejtek.

Mit jelent a csontosodás?

Ahhoz, hogy a fogászati implantátum stabilan megtartsa a rá kerülő fogpótlásokat, meg kell várni az úgynevezett csontosodást. Amikor a műgyökér beültetésre kerül, akkor még meglehetősen gyenge, hiszen nem „eresztett gyökeret”. Természetesen csak képletesen értve.

Az implantátumok felszínén mikrobarázdák találhatóak, amiket idővel kitöltenek a csontsejtek, és teljesen körbenövik a műgyökeret, így teremtve meg a szükséges stabilitást. Ezt a folyamatot nevezik csontosodásnak, ami a páciens állapotától függően akár fél évig is eltarthat.

Az azonnal terhelhető implantátumok

A hagyományos, kétfázisú implantátumok mellett léteznek azonnal terhelhető, egyfázisú műgyökerek is, ezek azonban nem minden esetben alkalmazhatóak.

Az azonnali implantátum esetén a tulajdonképpeni gyökér és a felépítmény – amit a hagyományos implantátumoknál külön helyeznek fel a műgyökérre, és erre kerül a tényleges fogpótlás – egyben vannak, maga az implantátum pedig olyan, mint egy csavar, amit becsavaroznak a kellően sűrű állcsontba.

Az ilyen implantátumok azonnal terhelhetőek, és rögtön felkerülhet rájuk a végleges fogpótlás elkészültéig az ideiglenes híd vagy korona.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.