Fogas kérdések – a megfelelő fogkefe kiválasztása

Tudtad, hogy a túl kemény sörtéjű fogkefe használatával fognyaki kopás és érzékenység alakulhat ki? Különösen azok esetében fordulhat ez elő, akik nem a megfelelő szájápolási technikát alkalmazzák.
A helyesen elvégzett fogmosással és a megfelelően kiválasztott eszközökkel nem csak a szájhigiéniánkért, hanem fogaink és fogínyünk egészségéért is sokat tehetünk.
Milyen sörtéjű fogkefét tegyünk a kosarunkba?
A képlet egyszerű: ha a hatékony tisztítás a cél, válasszuk a közepes (medium) vagy a puha (soft) típusút a keménnyel szemben! Egy ilyen kialakítással még azok is szívesebben veszik az irányt a fürdőszoba felé, akik amúgy nem repesnek az örömtől, ha a fogmosásról van szó.
Gondoljunk csak bele! Használata nem csak kellemesebb élmény, de a rugalmas sörték szépen követik a fogak és az íny vonalát. Így még az apróbb résekből is képesek eltüntetni a lepedéket.
A szálak puhasága mellett lényeges még a sörte sűrűsége is: minél sűrűbb, annál jobb.
Amit a választáskor még figyelembe kell vennünk
Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen számtalan, különböző fajtájú fogkefét találunk a boltok polcain, ennek ellenére fejtörést okozhat a választás.
Nézzük hát, mire érdemes még odafigyelni!

  • A fogkefe feje lehetőleg kisebb méretű legyen, hiszen azzal könnyebben elérjük a hátsó fogakat is!
  • Választhatunk egyenes, merev nyakút vagy kissé hajlított, flexibilis fajtát, igény szerint.
  • Érdemes olyan fogkefe mellett letenni a voksunkat, amelyen nyelvtisztító is van, így még több lepedéktől szabadulunk meg.

Elektromos vagy hagyományos?
Nos, ez attól függ, mennyire vagyunk hatékonyak. Amennyiben megfelelő technikával mosunk fogat, célt érünk a hagyományos fogkefével is.
Ugyanakkor érdemes megemlíteni azt is, hogy az elektromos eszköz, teljesítménytől függően, tízszer vagy akár hússzor több mozdulatra képes percenként, mint a kezünk.
Szükséges-e valamilyen kiegészítő eszköz?
A válasz egyértelműen „Igen.”.
A rágófelszín és a fogak külső, valamint belső oldala mellett az úgynevezett approximális felszín tisztán tartása is szükséges. A fogak közé beszorult ételmaradékok eltávolítását ugyanis semmilyen fogkefe nem végzi el maradéktalanul.
Szükségünk lesz tehát egy csomag fogselyemre is.
Opcionális megoldás még az egycsomós fogkefe, amely a nehezen elérhető helyek tisztítását szolgálja (például fogszabályozó esetén).
A megfelelő eszköz tehát…
puha sörtéjű, kis fejű, lehetőség szerint nyelvtisztító résszel ellátott fogkefe.
A fogközök tisztán tartásához szükséges a fogselyem használata, a nehezen elérhető helyekhez pedig kiegészítésként vehetünk egycsomós fogkefét is.
 

Scroll to Top