+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Hogyan történik a fogkő eltávolítása?

Sajnos a fogkő még a legjobb szájhigiénia mellett is kialakulhat. Gyakran hiába a napi kétszeri fogmosás, a fogselyem és a szájvizek használata, egy-egy eldugott, nehezen hozzáférhető zugban mégis megjelenik a sárgás-barnás kemény anyag, amit egy egyszerű fogmosással már nem tudsz leszedni.

Ilyenkor az egyedüli megoldás a fogorvosi rendelő felkeresése, ahol professzionális eszközökkel távolítják el a fogköveidet, ezután polírozzák a fogaidat, és nagyjából 1 óra alatt búcsút inthetsz a fránya fogkőnek.

1. Ultrahangos depurátorral eltávolítjuk a fogkövet

A fogkő eltávolításának első lépése az ultrahangos depurátor alkalmazása. Ennek az eszköznek az a legnagyobb előnye, hogy úgy szedi le a fogkövet, hogy nem károsítja a fogzománcot. A kis amplitúdójú rezgésnek köszönhetően a fogkő egyszerűen csak lepattan a fogak felszínéről, míg a rezgés nyomán keletkező légbuborékok hatására a fogkő szétesik.

De valójában nem is az eszköz működése a lényeg, hanem az, hogy szinte fájdalom nélkül kerül eltávolításra a fogkő nagy része. Azért csak szinte, mert makacs fogkő, vagy épp egyéni érzékenység esetén jelentkezhet minimális kellemetlenség.

2. A makacs fogkövet kézi eszközzel szedjük le

Azokon a helyeken, ahol túl sok a fogkő, illetve ahol nem férünk hozzá, ott szükség lehet kézi eszközök alkalmazására is. Ilyen lehet az íny alatti rész, ahol nem lehet használni az ultrahangos depurátort, ezért van szükség a kézi gépekre.

3. Intraorális homokfúvóval a nagyobb elszíneződések ellen

Miután a fogkőtől megszabadultunk, az elszíneződések eltávolítása következik. Ha az elszíneződés durvább, akkor a polírozás előtt intraorális homokfúvó segítségével szüntetjük meg ezt a távolról sem esztétikus állapotot: a vízzel kevert apró szemcsék eltüntetik a nem kívánt szennyeződéseket.

4. Polírozás

A fogkő-eltávolítás utolsó lépése a polírozás: speciális, finom paszták, illetve az erre a célra kifejlesztett gumiharangok és kefék segítenek abban, hogy a fogak tiszták és ragyogóak legyenek.

Hogy milyen sűrűn kell fogkő-eltávolításra menned, az egyéni hajlam függvénye, de évente egyszer mindenképpen érdemes elvégeztetned a kezelést. Ha ugyanis nem foglalkozol a problémával, és elhanyagolod, akkor a kezdetben ártalmatlannak tűnő fogkő komoly ínybetegségeket okozhat.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.