+36 20 669 5169 Bejelentkezés

4 hiba, amit a fogkeféddel elkövetsz

Ha a fogkefékről van szó, akkor azt már biztosan te is kívülről fújod, hogy 3 havonta ki kell cserélned a régit egy újra. De a fogkefénkkel más „gazságokat” is elkövetünk, amikkel a saját egészségünknek is sokat ártunk.

Lássuk, mi a higiéniát érintő négy leggyakoribb hiba, amit a fogkeféddel elkövetsz!

1. Túl közel tárolod a WC-hez

A legtöbb lakásban a WC és a mosdókagyló ugyanabban a helyiségben található, elsősorban a helyhiány miatt. A fogkefét pedig sokan tárolják a mosdókagyló szélén, mert így kényelmes. A gond csak az, hogy ha a WC-t a fedél lehajtása nélkül húzod le, akkor a belőle felszálló vízpára a székletben található kórokozókkal szennyezi be a fogkefédet. Most pedig képzeld el, hogy te ezzel a fogkefével mosol fogat!

Ha el szeretnéd kerülni, hogy a fogkeféd szennyeződjön, akkor ezt a három szabályt vedd figyelembe:

– Tartsd a fogkefédet legalább 2 méterre a WC-től!

– Mellőzd a mosdókagylót is, mert kézmosáskor baktériumoktól hemzsegő cseppeket fröcskölsz a fogkefére.

– Lehetőleg zárt helyen tárold a fogkefét, mondjuk a fürdőszobai szekrényben, ahol a kórokozók nehezebben érik el.

2. Túl közel tartod a családtagok fogkeféihez

A baktériumok sajnos egyik fogkeféről a másikra is átkerülhetnek, ami különösen egy betegség után problematikus. Válassz olyan tartót, amiben minden fogkefének saját rekesze van, így megelőzheted például az influenza továbbadását.

3. Nem cseréled le a fogkefét egy betegség után

Igen, nehéz kidobni a fogkefét egy megfázás után, ha épp a betegség előtt bontottál ki egy újat. Az újrafertőződés elkerülése miatt azonban fontos, hogy lecseréld, vagy legalábbis alaposan fertőtlenítsd. Ehhez használhatsz például chlorhexidin-tartalmú szájvizet, amiben egy éjszakán át kell áztatni a fogkefét, hogy elpusztítsa a bacikat.

4. Védőkupakot teszel a fogkefe fejére

A védőkupak jó szolgálatot tehet egy utazáskor, hogy megvédje a sörtéket, de arra egyáltalán nincs szükség, hogy ezt leszámítva a fogkefén legyen. Ha ugyanis még nedvesek a sörték, akkor a védőkupak miatt nem tud kiszáradni a fogkefe, ez pedig ideális környezet a baktériumok szaporodásához.

Ezek után egy gyors kérdés: te hol és hogyan tárolod a fogkefédet?

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.