Különleges fogászati betegségek

különleges fogászati betegségek

Ha a fogászati megbetegedésekről van szó, akkor valószínűleg mindenki fel tudna sorolni legalább 3-4 olyan problémát, amit ismer, illetve amit már maga is megtapasztalt. Fogszuvasodás, ínyvérzés, fogkő, fogérzékenység – ezekről a tünetekről szinte mindenki hallott már. Aztán léteznek olyan betegségek, amik ugyan ritkábbak, de azért nem teljesen ismeretlenek, mint például a fogágybetegségek, vagy épp a ciszták. És végül van egy csoport, ahová azok a különlegesebb kórképek tartoznak, amikről csak ritkán esik szó, hiszen nem is érintenek annyi embert.

Az érdekesség kedvéért most ezek közül szemezgetünk!

Anodontia, hypodontia, oligodontia

Az anodontia, illetve a hypodontia egy ritkán előforduló genetikai kórkép, ami alapvetően a maradó fogakat érinti, és azt jelenti, hogy ez ebben szenvedők egy vagy több foga nem nő ki. Teljes anodontia esetén egyetlen fogcsíra sem képződik, vagyis teljes a fogatlanság, míg hypodontiáról akkor beszélünk, ha 1-től 5-ig terjedő számú fog hiányzik. Ez a kórkép sokkal gyakoribb – elég csak a bölcsességfogakra gondolni, ami a lakosság egy részénél ma már egyáltalán nem nő ki, mert az ehhez szükséges fogcsíra is eltűnt.

És létezik még egy variáció, az oligodontia, ami egy nagyobb fogcsoportra terjed ki, és hatnál több hiányzó fogat jelent. A leggyakrabban a kismetszőket, a második kisőrlőket és a bölcsességfogakat érinti ez a probléma, és mivel egy genetikai elváltozásról van szó, sajnos a fogpótláson kívül nem létezik rá gyógymód. De! Egy fog esetén akár a fogszabályozással is el lehet tüntetni a kisebb rést, több fognál azonban vagy fogbeültetésben, vagy fogászati hídban kell gondolkodni.

Fontos még megjegyezni, hogy egy nagyobb foghiány egyéb negatív következményekkel is járhat: hatása lehet az állcsont növekedésére, hiszen normál körülmények között a fogak stimulálják annak fejlődését, azaz ha hiányoznak, ezt a feladatot nem képesek ellátni. Az anodontia emellett gondot okoz a beszédben, az étkezésben, illetve a lágyszövetekben is.

Hyperdontia, azaz több fog a kelleténél

Ugyanúgy, mint a túl kevés, úgy a túl sok fog is komoly problémákat képes okozni. A hyperdontia – vagyis a szám feletti fog – nagyobb valószínűséggel jelenik meg a felső fogsorban, és legtöbbször csupán egyetlen plusz fogat jelent a European Journal of Dentistry adatai szerint. Illetve az is gyakori, hogy ezek az extra fogak ott vannak ugyan az ínyben, de nem nőnek ki, viszont a többi fog fejlődését hátrányosan befolyásolják. A szomszédos fogak késve törnek elő, ferdék vagy torlódnak, ami egyrész nem szép látvány, másrészt a harapásra és a rágásra is negatív hatással vannak.

Sok esetben az a jó megoldás, ha ezt a szám feletti fogat még gyerekkorban eltávolítja a fogorvos, majd következhet a fogszabályozás, amivel szépen vissza lehet terelni a fogakat a megfelelő pozícióba.

Gemináció: egy gyökér, két pulpakamra

A gemináció egy olyan elváltozás, amikor két fog egyetlen csírából fejlődik ki, így egyetlen gyökere, de két pulpakamrája lesz. Az így kialakuló túlméretes, illetve szabálytalan alakú fog miatt összezsúfolódhatnak a fogak, de szuvasodás is kialakulhat a két kamra találkozásánál, valamint a harapás iránya is sérülhet. A fenti folyamat ellenkezője is előfordulhat, azaz megtörténhet, hogy két szomszédod fog összeolvad, és így hoz létre egy átlagon felüli méretű fogat.

Ami a probléma kezelését illeti, sok esetben az idő mondja meg, mi legyen a teendő. Előfordul ugyanis, hogy az ilyen fog magáról kiesik, ha azonban a többi fogra is veszélyes, akkor érdemes inkább kihúzni.

És itt még nincs vége…

A különleges és ritka fogászati elváltozások ezzel még nem értek véget. Létezik például az úgynevezett Talon csücsök, ami a fog hátulján kialakuló kúp alakú képződményre utal, és ami irritálhatja az ínyt, illetve a nyelvet, valamint növelheti a szuvasodás esélyét. De említhetnénk a taurodontizmust is, ami a fog gyökerének formáját érintő rendellenessége, és gyökérkezeléskor komoly nehézségeket okozhat.

A gyerekkorban elkezdett rendszeres fogászati kontrollon a fenti elváltozásokra is fény derül, és el lehet kezdeni azok mielőbbi kezelését.

Scroll to Top