Az idősebbek fogvesztése összefüggésben lehet a szívkoszorúér-betegségekkel

Tudósok már hosszú ideje vizsgálják a fog és fogágy problémái, illetve a különféle betegségek – mint például a daganatok kialakulása – közötti összefüggéseket. A kutatások azt mutatják, hogy az olyan fogászati problémák, mint a fogágybetegség és a fogvesztés összefüggésbe hozhatók a cukorbetegséggel, a dohányzással, az egészségestelen táplálkozással és a gyulladásokkal.

Minderre a New Orleans-i Tulane University munkatársa, Lu Qi professzor mutatott rá legutóbbi munkájában.

45 és 69 év közötti résztvevőket vizsgáltak

A Qi által vezetett kutatásban 45 és 69 év közötti embereket vizsgáltak egy 8 éves periódusban. A kérdőívben előbb arra kérdeztek rá, hogy a résztvevők ebben az időszakban hány fogukat veszítették el, majd azt nézték meg, hogy ezt követte-e kardiovaszkuláris betegség.

A kérdőívből az elemzők több következtetést is levontak, bár azt hangsúlyozták, hogy mivel a résztvevők „bemondásra” adták meg az adataikat, ezért könnyen előfordulhat, hogy a kutatás eredménye félrevezető.

A kutatás több összefüggésre is rámutatott

1. Azoknál a résztvevőknél, akiknek a kutatás kezdetén 25-32 saját foguk volt, és két vagy több rágószervüket veszítették el a vizsgált periódusban, a kardiovaszkuláris megbetegedések esélye 23%-kal nőtt azokhoz képest, akik nem veszítették el egyetlen saját fogukat sem.

2. Ez a növekedés az egészséges táplálkozástól, a sporttól, a testsúlytól, és az olyan rizikófaktortól függetlenül, mint a magas vérnyomás vagy diabétesz, bekövetkezett.

3. Nem volt jelentős különbség a növekedésben azok között, akik a tanulmány ideje alatt veszítettek el fogakat.

4. A kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata (attól függetlenül, hogy a tanulmány kezdetén hány természetes foga volt a résztvevőnek) 16%-kal nőtt azok között, akik a kutatási időszak alatt veszítettek el két vagy több fogat azokhoz viszonyítva, akik egyet sem.

5. Azok, akiknek 17-nél kevesebb foguk volt a kutatás kezdetekor, 25%-kal nagyobb eséllyel kaptak kardiovaszkuláris megbetegedést.

A kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy a felnőttkori fogvesztésre oda kell figyelni, és meg kell tenni a szükséges lépéseket a betegségek megelőzése érdekében.

Scroll to Top