[Minden szülőnek tudnia kell:] Jó szájhigiéniával megelőzhető a gyermekek elhízása?

Ezt a cikket már-már kötelező elolvasnia minden szülőnek! Újabb kutatás bizonyítja, hogy a jó szájhigiéniára való törekvés nemcsak a szép és egészséges fogak, hanem a fiatalabb generációk egészsége miatt is fontos.
A svéd Sahlgrenska Academy munkatársai szerint már az is sokat segít, ha a fogorvosok elbeszélgetnek a szülőkkel és a gyermekekkel arról, hogy mi az, ami egészséges és mi az, ami egészségtelen a fogaknak, hiszen ezzel megelőzhető a fiatalok későbbi elhízása.

Sokkoló adatok Magyarországról

Egy friss felmérés szerint Magyarországon a 6-8 éves gyerekek több mint ötöde túlsúlyos vagy elhízott. Szerencsére ezen a téren jobban állunk, mint Németország vagy Franciaország, és pozitívumnak foghatjuk fel, hogy a gyermekkori elhízás mértéke 2010 óta hazánkban nem nőtt.
Szakértők szerint sokat segített a mindennapos testnevelés bevezetése, valamint a chipsadó alá tartozó – egészségtelen – termékek kitiltása az oktatási intézményekből. Hogy a megfelelő étrend milyen sokat jelent fogaink és szervezetünk egészségének megőrzésében, azt ez is jól mutatja.
Louise Arvidsson dietetikus, a fentebb említett tanulmány szerzője szerint ráadásul „a túlsúly érzékeny probléma, de ha az étkezési szokásokról a szájhigiéniával együtt beszélgetünk, akkor azt más megvilágításba helyezhetjük.”

Aggasztó összefüggés

Arvidsson a kutatásában 271 svéd (kis)iskolás adatait elemezte, és a szakértő összevetette a gyermekek szájában található mikroorganizmusokat a magassággal, a súllyal és az étrenddel.
A végeredmény egyértelmű: minél nagyobb mennyiségben volt megtalálható a gyermekek szájában a fogszuvasodást okozó baktérium, annál komolyabb gondok voltak az érintettek étkezési szokásaival. Kiderült, hogy ezek az iskolások fogyasztottak a legnagyobb mértékben szénhidrátban gazdag ételeket és italokat.
Arvidsson szerint „létfontosságú, hogy az ilyen gyermekekkel elbeszélgessünk az egészséges étrend fontosságáról”, hiszen ezzel nemcsak fogaik épségét, de szervezetük egészségét is megőrizhetjük.

Scroll to Top