+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Fogászati röntgen segítségével mutatható ki a D-vitaminhiány

Antropológusok fedezték fel, hogy a fogászati röntgen segítségével akár a D-vitaminhiány is kimutatható. Az emberi fogak elemzésével ugyanis tökéletesen megállapítható ez a veszélyes, de sokszor nehezen detektálható állapot, így időben hozzá lehet kezdeni a szükséges kezelésekhez.

A McMaster University kutatói, Lori D’Ortenzo és Megan Brickley ezt a felfedezést ráadásul érdekes körülmények között tették.

Miért veszélyes a D-vitaminhiány?

Egyes felmérések szerint Magyarországon a lakosság majd’ 90 százaléka szenved a D-vitaminhiánytól és annak következményeitől, bár ez a probléma nemcsak hazánkra jellemző. Sok páciens nem is tud róla, hogy érintett lenne.

A D-vitamin, vagy más néven cholecalciferol pótlásáról lényegében csak a bőrünket érő napfény gondoskodik, azt táplálékkal szinte nem is tudjuk bevinni szervezetünkbe. Szerencsére nem kell órákat a napon lenni, és a kutatók szerint ehhez elég, ha március és szeptember között napi 15-30 percet töltünk a szabad levegőn, a kellemes napsütést élvezve. Cserébe a feltöltődő D-vitaminraktár segít a csontok és az immunrendszer fejlődésében, valamint a fertőző betegségek elleni védekezésben.

Megfelelő D-vitaminszinttel megelőzhetők bizonyos betegségek, a hiány viszont súlyos következményekkel is járhat:

  • csontritkulást
  • idegrendszeri bántalmakat
  • cukorbetegséget
  • asztmát
  • szív- és érrendszeri betegségeket is kiválthat,

illetve negatív hatást gyakorol az immunrendszer működésére.

Érdekes felfedezés: egy régi lelet segített

D’Ortenzio és Brickley az International Journal of Paleopathology nevű folyóiratban jelentette meg cikkét a témában, és már ebből is következtethetünk arra, hogy ez a felfedezés nem ma élő páciensek segítségével született meg.

A kutatók régészeti fogleletek elemzése után arra jöttek rá, hogy a D-vitaminhiány apró torzulásokat eredményez a dentinrétegben. Még látványosabb a dolog és még könnyebb megérteni ezt, ha összevetjük egy ma élő ember fogát (balra) a több száz évvel ezelőtt élt emberekével.

(via McMaster University)

A felfedezés rendkívüli segítség lehet a D-vitaminhiányos állapot észlelésében, különösen a gyermekek esetében, akiknek csontjai folyamatos fejlődésben vannak, és akiknél kiemelten fontos, ha a vitaminraktárak állandóan fel vannak töltve.

A tünetek észlelése után a fogorvosok javasolhatnak vértesztet, hogy biztosan megállapítható legyen a vitaminhiány, és hogy el lehessen kezdeni a megfelelő kezeléseket.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.