A fogászat is egyre „okosodik”: 3 digitális trend, ami megkönnyíti az életünket

Az okos technológiák a gyógyászatban is egyre több területen jelennek meg, így ma már a fogászat is számos olyan megoldást ismer és használ, ami a digitalizációra épül.

Nézzünk meg most ezek közül hármat, amikkel a hazai rendelőkben is mind gyakrabban találkozhatnak a páciensek.

1. Lenyomatvétel intraorális szkennerrel

Egy fogpótlás vagy egy fogszabályozó elkészítéséhez, illetve a fogimplantátumok beültetéséhez szükség van mintavételre. Ennek a hagyományos módját bizonyára sokan ismerik: az ember szájába egy ragacsos anyaggal feltöltött speciális kanalat dugnak, amit azonban sokan kellemetlennek éreznek.

Az intraorális szkennerekkel nem csak a különösen érzékeny páciensek járnak jól, de a mintavétel is sokkal pontosabb lesz: a fogorvos azonnal látja a digitális lenyomatot a kijelzőn, ráadásul színesben és minden oldalról, ennek alapján pedig könnyedén elkészíthető a fogpótlás.

2. Digitális modellkészítés

A CAD (Computer-Aided Design, azaz számítógép vezérelte tervezés) technológiája nem számít újnak a fogászatban sem, hiszen már eddig is használták a fogpótlások elkészítéséhez. Ahogy azonban a digitális mintavétel mind jobban elterjed, úgy a CAD is egyre nagyobb szerephez jut.

A számítógépen megtervezett modellek alapján CAM technológiával (Computer-Aided Manufacturing, azaz számítógép vezérelte gyártás) készülhetnek a koronák, hidak, de a CAD/CAM a személyre szabott fogászati implantátumok elkészítésében is szerepet kaphat.

Ennek az az előnye, hogy nem a szabvány implantátumokat kapja meg a páciens, hanem egy olyan műgyökeret, amit kifejezetten az ő adottságaihoz gyártottak le.

3. Teljesen digitális koronák

A hagyományos koronák helyét hamarosan a teljesen digitális koronák vehetik át. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mintavételtől a korona elkészítéséig minden egyes folyamat digitális, azaz a sok időt felemésztő kézi műveletek teljesen kimaradhatnak.

Vagyis nincs megállás fogászat területén sem: a pontos és gyors diagnosztika, illetve a digitális tervezés/gyártás is rohamosan fejlődik.

Scroll to Top