Hogyan segíthet 50 éves kor felett a fogbeültetés?

Gyakran elhangzik a kérdés a Duna Dental rendelőjében is: „Doktor úr, nem vagyok túl idős a fogászati implantátumokhoz?”
Szerencsére a válasz szinte mindig az, hogy: nem. A fogbeültetésnek az életkor szempontjából legfeljebb alsó határa van, felsőt szinte nem is kell megadni, hiszen arra bármeddig sor kerülhet, ha a páciens állapota engedi a beavatkozást.
Persze mi is ritkán találkozunk olyan 90 éves pácienssel, aki műgyökérrel pótolná az elveszített fogakat, de ez kicsit hasonló, mint azoknak a története, akik 80 felett szereztek diplomát. Sosincs késő helyrehozni a mosolyt és megszüntetni a foghiányt.

Miért olyan hatékony a fogászati implantátum?

Azért, mert a többi megoldással szemben a fogászati implantátum egy bioanyagból készülő műgyökér, amit közvetlenül az elveszített fog helyére, a csontállományba ültetünk be. Mindezt egy fájdalommentes beavatkozás során, steril körülmények közepette. Képzeld el, milyen stabilan áll a helyén az a fogpótlás, ami még eredeti az fogunknál is erősebben rögzül a csontozatban.
A titánból készült fogászati implantátum eredményességét több mint félszáz éve fedezték fel, és a technológia azóta nemcsak kiforrott, de bizonyított is. Ma már kutatások és esettanulmányok sora mutatja, hogy ez a leghatékonyabb válasz az elveszített fogak problémájára, ami nem mellékesen teljes mértékig biztonságos is.
A fogbeültetésnek persze vannak kizáró tényezői:

 • elégtelen csontállomány az érintett területen
 • bizonyos betegségek (például kezeletlen cukorbetegség, vérképzőszervi betegségek)
 • nem megfelelő szájhigiénia
 • túlzott alkoholfogyasztás, dohányzás
 • életkor (16-18 éves kor alatt nem ültetünk be fogászati implantátumot, hiszen még nem fejeződött be az állcsontok növekedése)

Jól látszódik, hogy ha egy páciens egészségi állapota és szájhigiéniája engedi, akkor a beavatkozás gond nélkül elvégezhető… szinte bármikor.

Milyen fogpótlást kaphatnak az 50 év feletti páciensek?

Ahogy azt fentebb írtuk, a fogászati implantátum valójában egy műgyökér, tehát az eredeti fog gyökerének funkcióját veszi át. Biztos alapot ad, de önmagában még nem elég ahhoz, hogy pótolja az elveszített rágószervet.
Ezért van szükség arra, hogy látható pótlást készítünk rá, amely lehet:

 • korona (szóló foghiány esetén)
 • híd (összefüggő, nagyobb foghiány esetén)
 • körhíd (teljes foghiány esetén)
 • fogsor (szintén teljes foghiány esetén)

Az 50 év feletti páciensek többségénél azt látjuk, hogy sajnos komoly problémák miatt keresik fel fogászatunkat, és ilyenkor komplexebb, összefüggőbb fogpótlásra van szükség. A foghiány az ő esetükben nagyobb, sőt, gyakran a csontállomány is olyan mértékben sorvadt már, hogy az nehézkessé teszi a beavatkozást. De aggodalomra semmi, megoldás szinte mindig van.

Fogászati híd és körhíd

Fogászati híddal általában 2-3 elveszített fogat pótolunk, körhíddal pedig teljes foghiányt, amikor már nem maradt a páciensnek saját foga.
A procedúra mindkét esetben ugyanúgy néz ki:

 1. Első lépésként precíz állapotfelmérés és kezelési terv készítése.
 2. Amennyiben szükséges, foghúzásra ésvagy külön elvégzendő csontpótlásra is sor kerül. Mind a kettőt gyógyulási időszak követ (4-6 hét minimum).
 3. Ezt követően fogbeültetés (ha szükséges, csontpótló beavatkozással együtt). A gyógyulási idő 3-6 hónapig tart. A páciens ilyenkor ideiglenes pótlásokat kap.
 4. Az íny alatt gyógyuló implantátum felszabadítása, majd a végleges látható pótlás elkészítése.

Fix fogsor

A fix fogsor valójában egy implantátumok segítségével stabilizált kivehető fogsor, amit azoknak a pácienseknek ajánlunk, akik régen elveszítették már saját fogaikat, ezért a csont az érintett területen súlyos mértékben elsorvadt.
Ilyenkor ugyanis nem lehetséges az implantátumon álló körhíd megvalósítása, hiszen nincs elég csont 6-8 műgyökér beültetéséhez. Különösen az őrlőfogak helyén tapasztalható ilyenkor jelentős csontleépülés.
A fogsor viszont egy könnyebb fogmű, aminek megtámasztásához elég 2-4 titánimplantátum, ezeket pedig be lehet ültetni a frontfogak helyére is, ahol a csont jobb állapotban szokott lenni. A végeredmény? Olyan fogsor, amivel bátran bele lehet harapni egy finom steakbe vagy egy friss almába.

Scroll to Top