+36 20 669 5169 Bejelentkezés

A legnagyobb veszélyforrások a fogtömésre

A fogorvosok többsége eddig is sejtette, mégis sokan meglepődtünk, amikor egy új kutatás megállapította: a tömött fogakra nagyobb veszélyt jelent a páciens viselkedése, mint a tömőanyag minősége.

Hogy mit is jelent ez? Azt, hogy még egy rossz minőségű alapanyag sem olyan kockázatos, mint például a dohányzás vagy a (túlzott) alkoholfogyasztás. Ráadásul ezt most már egy precíz vizsgálat is megerősíti.

Ijesztő? Szerintünk az. De nézzük a tényeket és azt, hogy miképp használhatja fel ezt az új ismeretet a fogászat.

A humán faktor (pontosabban: a páciens faktor)

Több oka is lehet annak, hogy a fogtömésekkel problémák adódnak: a tömés kieshet vagy alászuvasodhat. Az orvosok mindezidáig úgy gondolták, hogy a korszerű esztétikus tömések egyértelműen jobbak az amalgámnál. Az amerikai és brazil szakemberek bevonásával végzett vizsgálat azonban rámutatott arra, hogy sokkal fontosabb a humán faktor, és hogy a kellemetlenségeket nem a töméshez használt alapanyag váltja ki.

A kutatásban résztvevők arra jöttek rá, hogy azok a páciensek, akik rendszeresen dohányoznak ésvagy alkoholt fogyasztanak, azoknál nagyobb az esélye annak, hogy problémák adódnak a fogtöméssel.

Nem mellékes az sem, hogy a kutatók a genetikai tényezőket is megvizsgálták, és arra a megállapításra jutottak, hogy ebben az esetben bizony a géneknek is komoly szerepe lehet; a kevésbé szerencsés állománnyal rendelkezőknél nagyobb volt a fogtöméssel kapcsolatos problémák száma.

Személyre szabott megoldások jöhetnek?

A Frontiers in Medicine folyóiratban publikált eredmények arra is rávilágíttottak, hogy nem számított a felmérés során az, hogy valakinek amalgámtömése vagy esztétikus tömése volt. Ettől még persze továbbra is szebb az esztétikus (fehér színű) tömés, és azzal kapcsolatban nincsenek olyan aggályok, mint az amalgámmal szemben.

Közel sem mindegy viszont, hogy mit kezdünk az eredményekkel. Alexandre Vieira, a kutatásban résztvevő egyik munkatárs szerint a jövőben még jobban személyre szabhatják majd a kezeléseket, így jobb eredményeket érhetnek el a fogászatok a fogtömések alkalmazása terén.

Author Info

dunadental

No Comments

Comments are closed.