Fogászati kutatás igazolja, hogy a dohányzás gyengíti az immunrendszert

A dohányzásnak már eddig is számos káros következményét ismerhettük. Ott a tüdőrák, a szívbetegség, az érszűkület, vagy az emfizéma – ami a tüdő egyfajta megbetegedése –, hogy csak a legismertebbeket soroljuk fel.
A Case Western Reserve University School of Dental Medicine kutatásából most azt is megtudhattuk, hogy a dohányzás legyengíti a fogbél azon fontos képességét, hogy harcoljon a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

A dohányososok fogai védtelenebbek

A fenti állítás azt is jelenti, hogy a dohányosok fogainak belsejében a védekezési mechanizmus jóval gyengébb, mint azok esetében, akik nem hódolnak ennek a káros szenvedélynek.
Ez pedig Anita Aminoshariae, az endodoncia professzora szerint megmagyarázhatja, hogy a dohányosok esetén miért hosszabb a gyógyulási folyamat, és miért rosszabb például egy gyökérkezelés után a betegség kimenetele.
Szerinte ezt úgy kell elképzelni, mintha a védekezésben résztvevő proteinek egy erőd utolsó élő katonái lennének, akiket a dohányzás még azelőtt elpusztít, hogy azoknak esélyük lenne egy erős védelem kiépítésére.

Eddig alig vizsgálták, hogyan hat a dohányzás a fogak belsejére

Korábban csak igen kevés vizsgálatot végeztek azzal kapcsolatban, hogy a cigizés hogyan hat a fogak gyökércsatornájára, illetve a fogbélre, azaz milyen endodonciai következményei vannak. Az viszont egyértelmű volt, hogy a dohányosok rosszabb eredményeket produkáltak, mint a nem dohányzó társaik, és nagyobb esélyük volt ínybetegeségek kialakulására.
Emellett kétszer olyan valószínűséggel kellett gyökérkezelést végezni náluk. Az új kutatás éppen ennek a lehetséges okait próbálta feltárni és megmagyarázni 32 nem dohányzó, és 37 dohányzó, fogszövetgyulladástól szenvedő személy vizsgálatával.
A kutatók azzal kezdték a vizsgálatokat, hogy megnézték a résztvevők pulpáját, azaz fogbelét. Azt feltételezték, hogy a dohányosok esetén a természetes védelemi vonal gyengébb lesz, mint a nem dohányzóknál, de azt találták, hogy teljesen eltűnt.
Érdekes felfedezés viszont, hogy két páciens esetén, akik korábban dohányoztak, de abbahagyták, a szóban forgó védelmi vonal újra visszatért. Még egy okkal több tehát, hogy leszokj a dohányzásról!

Scroll to Top