Hogyan előzhető meg a fogíny érzékenysége?

Az érzékeny fogínyt, ami sokak életét keseríti meg, legtöbbször a helytelen fogmosási technika, illetve a rossz szájhigiénia okozza. A túl erős súrolás felsértheti az ínyt, a fogmosás elhanyagolása miatt keletkező fogkő pedig gyulladások kialakulásához vezethet.
Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhető az íny érzékenysége, ha pedig már szenzitívvé vált, akkor sokat tehetsz a gyógyulásáért.

Mitől válik érzékennyé a fogínyed?

Az egészséges íny feszes, rózsaszín, nem duzzadt és nem vérzik. Ha ettől eltér az ínyed állapota, akkor valószínűleg nincs minden rendben vele. Az íny érzékenységét számtalan tényező okozhatja, ezeket vesszük most sorra.

  1. A rossz fogmosási technika és fogkefe: sokan még ma is nagyfejű, durva sörtéjű fogkefével mosnak fogat. Az ilyen fogkefék hátránya nem csak az, hogy nehezen férsz velük hozzá a hátsó fogakhoz, hanem az is, hogy könnyen felsérthetik az ínyt, ami így a folytonos dörzsöléstől fájdalmassá válik.
  2. A nem megfelelő szájhigiénia: ha elhanyagolod a fogmosást, akkor idővel fogkő képződik a fogaidon, ami irritálja az ínyt: az ínyed érzékennyé válik, vérezni kezd, megduzzad.
  3. A helytelen táplálkozás és a káros szokások: ha nem jutsz hozzá a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, akkor ezzel az ínyed egészségét is kockára teszed. Ezenkívül a dohányzás – ami elvonja a C-vitamint a szervezetedtől – is az íny ellensége, csakúgy, mint a cukros ételek.
  4. Bizonyos betegségek, öröklött hajlamok: az íny érzékenysége, mint annyi más, örökletes is lehet, illetve bizonyos betegségek – pl. cukorbetegség – velejárója is lehet.
  5. Terhesség: a várandós nők szervezetében a hormonális változások az ínyre is hatással vannak, ami ebben az időszakban sokkal érzékenyebb lehet.

Mit tehetsz a fogíny érzékenyégének kialakulása ellen?

A fogíny érzékenyégének kialakulását jó szájhigiéniával, valamint megfelelő fogkefe használatával előzheted meg elsősorban.
A napi kétszeri fogmosással, a fogselyem és a szájöblítők használatával máris sokat tettél az egészséges fogínyért. Persze az sem mindegy, hogy milyen fogkefét veszel: legyen kicsi a feje, hogy minden foghoz hozzáférj, és puha a sörtéje, hogy ne sértsd fel vele a fogínyt.
Figyelj a változatos táplálkozásra, és ha szükséges – például ha dohányzol –, akkor pótold a C-vitamint. Ezenkívül az E- és F-vitaminok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az íny egészséges maradjon.
És ami még fontos, hogy menj el az éves fogászati kontrollokra, ahol már a kezdeti stádiumban kiderül, minden rendben van-e, mert a szép mosolyhoz az egészséges fogíny is hozzátartozik.

Scroll to Top