+36 20 669 5169 Bejelentkezés

Hamarosan pótolható lesz a fogzománc?

A fogzománc testünk legkeményebb szövettípusa: 96 százalékban szervetlen anyagok (nagyrészt kalcium-foszfátok) alkotják.

Szerepe létfontosságú, hiszen védi rágószervünk belső részeit, harapáskor ugyanis a savas ételek és italok, valamint a túlságosan meleg vagy hideg dolgok hatásai ezt a területet érik, és nem a sérülékenyebb, szerves anyagokat nagyobb arányban tartalmazó dentinréteget vagy fogbelet.

Pótolhatatlan veszteség

De a nagy erő és a nagy felelősség sajnos nem jár sérthetetlenséggel, és eddig úgy tudtuk, hogy ha a zománcréteg szerkezete egyszer megsérül, akkor az nem is tud regenerálódni. Ezért van szükség fogszuvasodás után tömésekre is, hiszen hiába távolítják el a fogorvosok a fertőzött területet, a zománc nem nő vissza magától, a lyukat pedig így ki kell tölteni valamivel. Ma erre használják a fogorvosok a fehér színű esztétikus töméseket.

Egyes számítások szerint ez a kérdés a felnőttek 50 százalékát érinti, ami kiváló bizonyítéka annak, hogy a fogszuvasodás az egyik leggyakoribb betegség (a nátha után).

Egy új kutatás azonban igencsak reménykeltő, hiszen szakértők megoldást találhattak a problémára.

Vége a fogtömések korának?

Sajnos ott még nem tartunk, de a Queen Mary University of London kutatói létrehoztak egy olyan zománcszerű anyagot, amely segíthet a fogzománc regenerálódásában.

A forradalmi eljárás lényege az, hogy egy fehérje segítségével szabályozhatóvá válik az apatit nanokristályok fejlődése. A módszer lényegében a természetes folyamatokat követi, és az szinte újraépíti a megsérült fogzománcot.

Az újraásványosítás előnye, hogy az igazi natúr megoldás, ráadásul a módszer nemcsak a fogászatban, hanem az egészségügy más területén (így például csontoknál) is használható.

Mikor érhető el szélesebb körben?

Az eredmények és hatások pontosításához persze további kutatásokra van szükség, így nehéz megmondani, hogy mikor lesz és lehet ebből az ígéretes kutatásból valódi megoldás.

Ezért addig nem marad más megoldás, mint odafigyelni a szájhigiéniára, és rendszeresen ellátogatni a fogászati kontrollra.

Author Info

admin

No Comments

Comments are closed.