Házi fogfehérítő módszerek: igen vagy nem?

Hófehér fogsorra már évezredekkel ezelőtt is vágytak az emberek, és furcsábbnál furcsább módszereket alkalmaztak a szép mosolyért, ami nem csak esztétikai kérdés volt abban az időben, de a ragyogó fogakat a gazdagság jelének is tekintették.

Borecet és vizelet: a fehér fogakért már az ókorban is mindent bevetettek

Ma már nyilván fintorgunk a régi időkben használt anyagok hallatán, de egyik-másik ezek közül elég hatékonynak bizonyult a fogfehérítésben. 4000 évvel ezelőtt Egyiptomban például habkövet kevertek össze borecettel, míg az ókori rómaiak nem mással, mint a vizelettel próbáltak fehérebb fogakat varázsolni maguknak – az abban található ammónia hatására lettek fehérebbek a fogak.

Bár napjainkra már szakemberek által végezett, professzionális eljárásokat dolgoztak ki a fogak ragyogóbbá tételére, sokan a házi módszerekre esküsznek. Egyrészt, mert azok jóval olcsóbbak, másrészt, mert az elterjedt nézet szerint ugyanaz az eredmény érhető el velük, mint a drága kezelésekkel.

A helyzet azonban az, hogy ez egyáltalán nincs így, sőt, akár káros is lehet az otthon végzett fogfehérítés.

Citrom és szódabikarbóna, a két házi csodaszer

Kezdjük a szódabikarbónával, azzal a csodaszerrel, amitől a csaptelep csillog, és a fogak is ragyogó fehérek lesznek. A kérdés csak az, hogy milyen „mellékhatásokkal” kell számolnia annak, aki szódabikarbónával dörzsöli a fogait.

Könnyű belátni, hogy az az anyag, amit takarításhoz is használunk, a fogakkal sem bánik kíméletesen: túlságosan gyakori és rendszeres használat mellett károsítja a fogzománcot, érdessé teszi a fogfelszínt. Ezen az érdes felszínen azután sokkal könnyebben tapad meg a szennyeződés, és beindul az ördögi kör: még gyakrabban kell fehéríteni.

A másik, sokat emlegetett házi praktika a citrom. A meglehetősen erős citromsav valóban hatékonyan oldja le a szennyeződéseket a fogakról, de nem áll meg itt: a rágószerv felső rétegét is megtámadja, ezért a citromot is érdemes mellőzni, mint fogfehérítő módszert.

Kérd ki szakember tanácsát fogfehérítés előtt!

Mielőtt visszafordíthatatlan károkat okoznál a fogaidnak az otthoni praktikákkal, érdemes szakember tanácsát kérned, aki elmagyarázza az egyes módszerek lehetséges káros hatásait, és a professzionális eljárásokról is tájékoztat. Mert elképzelhető, hogy pénzt spórolsz a szódabikarbónával, de később nagy árat fizethetsz érte.

Scroll to Top