Házi csodaszerek a szikrázó mosolyért

Te mennyi pénzt költenél fogfehérítésre? Ha a válaszod 10 és 50 ezer forint közötti, úgy látszik, tisztában vagy az orvosok által végzett beavatkozások vagy a kereskedelemben kapható fogfehérítők árával.
Talán már ki is próbáltad valamelyiket, és miközben a laptopod előtt ülsz egy kávézóban, éppen egy szimpatikus idegennek villantasz egy ragyogó mosolyt.
Ha nem így van, akkor se keseredj el, hiszen számtalan egyszerű módja van az olcsó, házi fogfehérítésnek.

Mitől lehet sárga a fogunk?

A fogak elszíneződésének számtalan oka lehet. Ha abban a bizonyos kávézóban ülünk, és az asztalunkon egy csésze espresso vagy fekete tea gőzölög… nos, talán jobb, ha ott is marad, és kérünk helyette valami mást!
Hogy miért? A kávé és a fekete tea köztudottan ellenségei a vakítóan fehér fogaknak. Természetesen a mértékletes fogyasztás nem okoz túl nagy gondot, de érdemes odafigyelni a mennyiségre. (Az előbbi italok helyettesíthetők például zöld teával, amely számos egészségmegőrző hatása mellett ugyanúgy élénkít.)
Nem segít a helyzeten a dohányzás és a túlzott vörösborfogyasztás sem. Mielőtt azonban kétségbe esnél, nézzük, mit lehet tenni az álommosolyért.

Filléres csodaszerek elérhető közelségben

A fogfehérítés több mint egy évszázados múltra nyúlik vissza. Az évtizedek során rengeteget változott és fejlődött, így ma már számos, orvosok által elvégzett kezelés közül választhatunk.
Ugyanakkor vannak olyan egyszerű praktikák, amelyek még mindig kincset érnek.
Ha nincs pénzünk a hatásos, de többnyire drága fogfehérítési módszerekre, vagy egyszerűen csak szeretünk otthoni terepen kísérletezgetni, ezeket a technikákat bátran kipróbálhatjuk.
Ígérjük, tetszeni fognak!

  • Szódabikarbóna: ez a bárhol beszerezhető por szinte mindenre jó. Antibakteriális hatását nem csak takarítás, hanem fogmosás közben is kihasználhatjuk. A legegyszerűbb, ha a fogkefére kinyomott fogkrémet megszórjuk egy kevés szódabikarbónával, és ezzel mosunk fogat a szokásos módon. Heti egy alkalomnál többször ne használjuk, mert a túlzott dörzsöléssel a fogzománc kopását érjük el!
  • Zellerszár: az ismert fűszer- és gyógynövény mindamellett, hogy számos zöldségturmix, krémleves, saláta és diétás étel alapja, étkezés után rágcsálva még a fogak elszíneződését is segít eltüntetni. Mindemellett egészséges is! Ha nem tudunk megbékélni az ízével, helyettesíthetjük nyers brokkolival, sárgarépával vagy akár almával is, amelyek nyáltermelő hatásukkal támogatják a fogak tisztán tartását.
  • Fehér agyag: a bőrápolás mellett fogfehérítőként is megállja a helyét. Keverhetünk belőle fogport és fogkrémet is, igény szerint más hozzávalókkal, például borsmentával, kókuszolajjal, porított zsályával. Ezek az anyagok az ízesítésben, fertőtlenítő hatás növelésében és a megfelelő állag elérésében segítenek.

Néhány ismertebb módszer akár káros is lehet!

Nézzük, mik maradtak ki, a teljesség igénye nélkül!
Sokan szokták a házi megoldások közé sorolni a citromot, epret, narancsot, almaecetet és még ki tudja, mit. Ezek azonban olyan savakat tartalmaznak, amelyek a fogzománc erózióját okozzák.
Természetesen nem kell lemondanunk ezen élelmiszerek fogyasztásáról, viszont nem ajánlanánk nyugodt szívvel a fogfehérítéshez való használatukat.
Ha ismersz Te is valamilyen hatékony és kipróbált módszert, bátran kommentelj!

Scroll to Top